Zdravější vegetariánská varianta tohoto vynikajícího a veleoblíbeného pokrmu. To je recept na segedín ze seitanu. Pokud je vám tato surovina blízká, určitě si pošmáknete.
Doba přípravy
50 až 60 minut
Porce
Pro 4 až 6 strávníků
Ingredience
700 g seitanu
300 g kysaného zelí
120 ml sojové smetany
3 cibule střední velikosti
4 lžíce oleje
1 vrchovatá lžíce celozrnné mouky
2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
1 vrchovatá lžička mleté pálivé papriky
1/2 lžičky celého kmínu
Sůl a pepř
Postup
Cibule si oloupeme a pokrájíme je nahrubo. V tlustostěnném hrnci rozehřejeme olej a začneme na něm zpracovanou cibuli smažit, dokud nám nezačne lehce zlátnout. V této chvíli je čas přidat k ní propláchnuté a překrájené zelí, na kostky nakrájený seitan, veškeré koření a sůl. To všechno zalijeme přiměřeným množstvím vařící vody a dusíme do změknutí zelí. Jakmile nám zelí změkne, přilijeme do směsi už jen sojovou smetanou promíchanou s celozrnnou moukou a krátkou chvíli povaříme. Segedín je připravený k servírování. Dobrou chuť!
Výživové hodnoty pro segedínský guláš ze seitanu
*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš ze seitanu jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 3532,7 |
Tuky | 83,7 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 8,7 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 37,9 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 20,3 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4430,7 mg |
Draslík | 1770,7 mg |
Sacharidy | 173,5 g |
– Z toho vláknina | 26,9 g |
– Z toho cukry | 21,5 g |
Proteiny | 539,2 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 220,1 % |
Vitamín B12 | 0 % |
Vitamín B6 | 80,6 % |
Vitamín C | 133,5 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 151,1 % |
Vápník | 21,7 % |
Měď | 31,4 % |
Kyselina listová | 39,2 % |
Železo | 60,7 % |
Hořčík | 28,8 % |
Mangan | 57,5 % |
Niacin | 20,7 % |
Kyselina pantothenová | 10 % |
Fosfor | 32,4 % |
Riboflavin | 29,3 % |
Selen | 8,6 % |
Thiamin | 22,8 % |
Zinek | 14,2 % |