Dnešní maďarská kuchyně je mixem mnoha vnějších vlivů, na které nemalou měrou působily přirozené přírodní a klimatické podmínky této země.
Samotný základ položily pokrmy maďarských kočovných kmenů vedené knížetem Arpádem, které sem přišly na konci 9. století našeho letopočtu. Od té doby ji v průběhu času ovlivňovaly v menší či větší míře jiné národní kuchyně a také různé etnické vlivy. V tomto ohledu se na ní nejvíce projevila kuchyně turecká (v době kdy území ovládala Osmanská říše) a rakouská, potažmo i německá (v době kdy bylo maďarské území součástí Rakouska-Uherska). V menší míře na ni pak působily třeba i židovská, italská, srbská a mnohé další. Samotnou kapitolou je pak maďarská krajina, respektive její klimatické a přírodní podmínky. Převažující nížiny a dostatek tepla, slunce a vláhy jsou naprosto ideální pro rostlinnou i živočišnou výrobu nejrůznějšího charakteru, což je na zdejších jídlech znát.
Maďarská kuchyně a nejpoužívanější suroviny
Jak jsme již zmínili, přírodní podmínky pro zemědělství jsou v Maďarsku více než vhodné, a tak mohla maďarská kuchyně vždy těžit z dostatku surovin vysoké kvality. Zcela nejoblíbenějším druhem masa je vepřové (pochází odsud ostatně legendární plemeno prasat Mangalica), ale hojně je používáno též hovězí a sladkovodní ryby jako takové. Typické je používání zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cibule, zelí, dýně nebo česnek. Zapomenout pak v rámci pečiva nesmíme na klasický bílý chléb. Značné oblibě se těší zakysaná smetana. Na závěr pak nesmíme zapomenout na dvě patrně největší ikony maďarské kuchyně, kterými jsou víno a mletá paprika ve všech jejich myslitelných formách.
Maďarská jídla
Maďarská kuchyně se může pochlubit skutečně širokou škálou národních i regionálních pokrmů a potravinářských produktů nejrůznějšího typu. Asi se nám nepodaří zmínit všechny, ale pokusíme se vybrat alespoň ty nejdůležitější. Z níže uvedeného seznamu je pak zřejmé to, o čem jsme mluvili již výše, a to fakt, že je maďarská kuchyně silně ovlivněna jinými národními kuchyněmi. Ve výčtu tak najdeme pokrmy, které svým skutečným původem sice nejsou maďarské, ale natolik se v této zemi uchytily a jsou konzumovány po dost dlouhou dobu na to, aby se dali označit za pro tuto zemi tradiční, respektive typické chcete-li.
Hlavní jídla
- Csirkepaprikás – kuřecí paprikáš, dušené kuřecí na paprice se smetanou
- Császármorzsa – císařský trhanec, trhaná karamelizovaná palačinka
- Fasírt – karbanátek / masová kulička
- Főzelék – hustá zeleninová polévka
- Lecsó – lečo
- Palacsinta – palačinka
- Paprikás krumpli – buřtguláš
- Pecsenye – vepřová pečeně se zelím
- Pörkölt – perkelt / guláš
- Rakott káposzta – koložvárské zelí, zapečené jídlo vrstvené z perkeltu, zelí, rýže a zakysané smetany (něco jako lasagne na maďarský způsob)
- Rakott krumpli – zapečené brambory s vejci, klobásou, šunkou a zakysanou smetanou
- Rántott sajt – smažený sýr
- Sólet – šoulet
- Stefánia szelet – vepřová sekaná roláda s vejcem
- Székelygulyás – segedínský guláš, neboli segedín
- Szilvásgombóc – smažené švestkové knedlíky
- Szűz tekercsek – plněná vepřová roláda
- Töltött káposzta – kapustové závitky
- Töltött paprika – mletým masem a rýží plněné papriky
- Töltött tojás – plněná vajíčka
- Túrógombóc – sladké tvarohové knedlíky
- Túrós csusza – nudle s tvarohem a slaninou
- Vadas marha – hovězí s omáčkou z kořenové zeleniny, jídlo velice podobné české svíčkové
- Bécsi szelet – vídeňský řízek
Polévky
- Borleves – z vína
- Gulyásleves – gulášová polévka
- Halászlé – ostrá rybí
- Hideg meggyleves – studená kyselá polévka z třešní
- Húsleves – kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi
- Jókai bableves – fazolová (nese jméno kuchaře, který ji vytvořil – Jókai Mór)
- Köménymagleves – kmínová
- Krumplileves – bramborová
- Pacal – dršťková
- Palócleves – zeleninová polévka gulášového typu se skopovým masem a zakysanou smetanou
- Tojásleves – kmínová se zastřeným vejcem
- Vadgombaleves – houbová
- Zöldségleves – zeleninová
Salámy, klobásy a párky
- Csabai kolbász – čabajka, ostrá uzená klobása (vyrábí se ve městě Békéscsaba)
- Debreceni kolbász – debrecínský párek
- Disznósajt – tlačenka
- Gyulai kolbász – ostrá klobása (vyrábí se ve městě Gyula)
- Lókolbász – koňská klobása
- Májas hurka – jitrnice
- Szalonna – slanina
- Téliszalámi – uherský salám, čili uherák
- Virsli – klasický párek
- Véres hurka – jelito
Dezerty a sladkosti
- Arany galuska – buchtičky s vanilkovým krémem
- Bejgli – závin tradičně plněný mákem, nebo ořechy
- Birsalma sajt – kdoulové želé
- Csöröge – smažené kousky kynutého těsta posypané moučkovým cukrem
- Dobos torta – Dobošův dort, vrstvený čokoládo-karamelový piškotový dort (vymyslel jej maďarský mistr cukrář József Dobos, podle něhož je i pojmenován)
- Esterházy torta – vrstvený dort z těsta z mandlí, nebo vlašských ořechů s krémem z příchutí vanilky, nebo koňaku
- Flódni – dezert maďarských židů, vrstvený moučník, jednotlivé vrstvy náplně mezi pláty těsta jsou udělány z máku, vlašských ořechů, jablek a švestkových povidel
- Gesztenyepüré – mačkané uvařené jedlé kaštany dochucené cukrem a rumem podávané se smetanou
- Halva – chalva, laskomina tureckého původu vyráběna hlavně ze slunečnicových semen
- Képviselő Fánk – větrník, dezert z odpalovaného těsta plněný vanilkovým krémem a šlehačkou
- Kuglóf – bábovka
- Kürtőskalács – trdelník
- Lekvár – maďarská obdoba marmelády
- Linzer torta – linecký koláč
- Madártej – mléčný puding s knedlíčky z vaječného bílku
- Piskóta – piškot
- Rétes – závin (višňový, makový, tvarohový)
- Rigó Jancsi – čokoládový piškotový dort plněný krémem a potažený vrstvou čokolády
- Somlói galuska – piškotový řez s vanilkovým krémem, rozinkovým rozvarem, šlehačkou, vlašskými ořechy a čokoládovou polevou
- Szaloncukor – vánoční fondánový bonbón v čokoládě u nás známý jako salónka
- Törökméz – turecký med
- Túró Rudi – čokoládová tyčinka plněná tvarohem
- Vaníliás kifli – vanilkové rohlíčky
- Vargabéles – tvarohový koláč
Ostatní
- Bundás kenyér – Smažený chléb ve vejci (nejčastěji podávaný jen tak, nebo se špenátem)
- Egri Bikavér – Býčí krev, silně aromatické červené víno z oblasti města Eger
- Fánk – kobliha
- Grízgaluska – semolinové knedlíčky do polévky
- Kenyér / cipó – bílý chléb
- Kifli – tukový rohlík
- Körözött / liptai túró – liptovská pomazánka, pomazánka se sladkou mletou paprikou a cibulí
- Lángos – langoš
- Libamájpástétom – paštika z husích jater
- Májgaluska – játrové knedlíčky do polévky
- Perec – preclík
- Pálinka – pálenka (barack pálinka – meruňkovice, cseres pálinka – třešňovice, törköly pálinka – mlátovice)
- Pogácsa – slané pečivo se slaninou ve tvaru bochánku
- Rizi-bizi – příloha na styl rizota, rýže s hráškem
- Tarhonya – tarhoňa, těstovinová rýže
- Tokaji – Tokajské víno, silně aromatické bílé víno zlaté barvy
- Unicum-zwack – bylinný likér s více než 200letou tradicí výroby (pochází z Budapešti)
- Vinetta / padlizsán krém – lilková pomazánka
- Zsemle – houska / žemle