Snadný a rychle připravený veganský segedín.
Doba přípravy
1 hodina
Porce
Pro 6 strávníků
Ingredience
200 g sojových kousků, nebo kostek
1 kg kysaného zelí
200 ml smetany rostlinného původu
2 středně velké cibule
2 polévkové lžíce mleté papriky (1 pálivá + 1 sladká)
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce sojové omáčky
7 kuliček nového koření
4 bobkové listy
Olej
Postup
Sojové kousky (kostky) uvaříme dle návodu na obalu, nebo podle vlastního oblíbeného receptu. Po uvaření je slijeme a přes cedník z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Již během vaření sojových kousků oloupeme cibuli, nakrájíme ji (ne na moc malé kousky) a v hrnci ji začneme smažit na oleji. Jakmile nám zrůžoví, přisypeme veškerou mletou papriku, zamícháme a papriku v rychlosti lehce osmahneme. Poté přisypeme hladkou mouku, důkladně promícháme a ihned zalijeme dostatečným množstvím vařící vody. Nyní do hrnce přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí (lák z něj nevylévejte, ale nechte si ho na případné dochucení, kdyby se vám zdál segedín málo kyselý), sojové kousky, sojovou omáčku, kuličky nového koření a bobkové listy a celu směs dusíme, dokud zelí nepovolí. V této chvíli je veganský segedínský guláš prakticky hotov, stačí ho jen zahustit rostlinou smetanou a ještě několik minut povařit.
Jinak samozřejmě nezapomeňte vytáhnout ze segedínu po uvaření bobkové listy a nové koření. Není to sice naprostá nutnost, ale málokdo ocení, když do nich během jídla kousne.
Výživové hodnoty pro veganský segedínský guláš
*Uvedené nutriční hodnoty pro veganský segedín jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 1651,6 |
Tuky | 53,9 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 7,7 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 20,1 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 21 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8589,6 mg |
Draslík | 2921,7 mg |
Sacharidy | 185,7 g |
– Z toho vláknina | 37,1 g |
– Z toho cukry | 42,8 g |
Proteiny | 125,4 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 154,6 % |
Vitamín B12 | 0 % |
Vitamín B6 | 112 % |
Vitamín C | 290,5 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 92,2 % |
Vápník | 45,6 % |
Měď | 64,6 % |
Kyselina listová | 90,9 % |
Železo | 124,1 % |
Hořčík | 52 % |
Mangan | 134,3 % |
Niacin | 32,7 % |
Kyselina pantothenová | 16,4 % |
Fosfor | 53,1 % |
Riboflavin | 42,5 % |
Selen | 29,5 % |
Thiamin | 42,8 % |
Zinek | 23,1 % |