Recept na výtečný segedín z bůčku.
Doba přípravy
1 hodina 45 minut
Porce
Pro 3 až 4 strávníky
Ingredience
500 g vepřového bůčku
500 g kysaného zelí
100 g cibule
50 g vepřového sádla
40 g hladké mouky
300 ml zakysané smetany
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička kmínu
1 lžička soli
Postup
Bůček pokrájíme na asi třícentimetrové kostky, cibuli nakrájíme najemno a zelí promyjeme a překrájíme. Ve velkém hrnci (ideálně tlustostěnném) rozpálíme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Poté vložíme maso společně s mletou paprikou a kmínem a zamícháme. Díky tomu, že je bůček hodně tučný, pustí nám hodně šťávy. Na této šťávě maso v hrnci pozvolna dusíme, dokud se téměř zcela neodpaří (nezapomínáme na časté míchání). Přilijeme horkou vodu a bůček dále dusíme zhruba 30 minut. Po půl hodině přidáme i zelí, vše osolíme, promísíme a dusíme dalších 30 minut. Jakmile je maso i zelí měkké, stačí už jen přilít směs mouky rozmíchané v zakysané smetaně a ještě několik minut provařit.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z bůčku
*Uvedené nutriční hodnoty tohoto receptu z bůčku jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4009,4 |
Tuky | 381,4 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 156 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 37,9 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 164,8 g |
Cholesterol | 539,5 mg |
Sodík | 5961,5 mg |
Draslík | 2768,3 mg |
Sacharidy | 82 g |
– Z toho vláknina | 20,8 g |
– Z toho cukry | 10,5 g |
Proteiny | 68,4 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 196,3 % |
Vitamín B12 | 85 % |
Vitamín B6 | 102,3 % |
Vitamín C | 156,8 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 26,5 % |
Vápník | 59,4 % |
Měď | 50,9 % |
Kyselina listová | 66,3 % |
Železo | 93,7 % |
Hořčík | 42,5 % |
Mangan | 69,8 % |
Niacin | 144,4 % |
Kyselina pantothenová | 33,5 % |
Fosfor | 102,9 % |
Riboflavin | 131,3 % |
Selen | 92,2 % |
Thiamin | 176,5 % |
Zinek | 53,7 % |