Populární štiplavou chutí bílých stroužků obohacený segedín s česnekem.
Doba přípravy
2 hodiny 30 minut
Porce
Pro 4 až 6 strávníků
Ingredience
750 g vepřového plecka
750 g kysaného zelí
400 ml zakysané smetany
300 ml sladkého bílého vína
2 velké cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce pálivé mleté papriky
1 lžíce sladké mleté papriky
3 lžíce vepřového sádla
Sůl
Postup
Začneme zpracováním základních surovin. Kysané zelí propláchneme a několikrát překrojíme (aby nám vznikly menší kusy), plecko nakrájíme na větší kostky, cibuli nasekáme najemno a stroužky česneku prolisujeme, nebo utřeme.
Nyní se dáme do vaření. V tomto receptu se v první fází připravuje zelí a maso odděleně. V jednom hrnci rozpustíme polovinu sádla a osmažíme na něm polovinu přichystané cibule. Přidáme maso, které důkladně opečeme ze všech stran, přidáme sůl a polovinu mletých paprik, podlijeme bílým vínem a dusíme do změknutí masa (podle potřeby podléváme horkou vodou). Prakticky ten samý postup zopakujeme ve druhém hrnci se zelím s tím rozdílem, že ho nebudeme solit a podlévat bílým vínem. Jakmile nám zelí a maso změknou, dáme je dohromady, přidáme česnek a zakysanou smetanu, promícháme a v pekáči, či litinovém hrnci necháme na zhruba půl hodiny zapéct v troubě.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš s česnekem
*Uvedené nutriční hodnoty segedínského guláše s česnekem jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4093,7 |
Tuky | 305,7 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 133,7 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 26,9 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 122,3 g |
Cholesterol | 917,5 mg |
Sodík | 8050,2 mg |
Draslík | 5359,5 mg |
Sacharidy | 88,1 g |
– Z toho vláknina | 29,5 g |
– Z toho cukry | 14,9 g |
Proteiny | 201,9 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 212,6 % |
Vitamín B12 | 108,8 % |
Vitamín B6 | 235,2 % |
Vitamín C | 245,3 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 19,7 % |
Vápník | 96,1 % |
Měď | 99,2 % |
Kyselina listová | 81,5 % |
Železo | 139,8 % |
Hořčík | 89,2 % |
Mangan | 172,6 % |
Niacin | 167,7 % |
Kyselina pantothenová | 68,1 % |
Fosfor | 240,2 % |
Riboflavin | 197,1 % |
Selen | 385,2 % |
Thiamin | 297,2 % |
Zinek | 199,2 % |