Recept podle Marie Sandtnerové, ikony české kuchyně a českých kuchařek.
Doba přípravy
1,5 hodiny
Porce
Pro 5 až 6 osob
Ingredience
1 kg vepřového bůčku
300 g bílého kysaného zelí
70 g cibule
40 g slaniny, nebo sádla
30 g másla
30 g hladké mouky
250 ml kysané smetany
1 rajče střední velikosti
2 polévkové lžíce mleté papriky (sladké/pálivé)
1 čajová lžička drceného kmínu
Sůl
Postup
V rozehřátém hrnci necháme rozpustit slaninu, nebo sádlo a dozlatova na ní orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Až je cibule krásně zlatá, přidáme drcený kmín, mletou papriku (to zda použijete sladkou, pálivou či jejich kombinaci, záleží čistě na vaší chuti) a osolené maso nakrájené na asi 2 centimetry velké kostky. Maso necháme v hrnci zatáhnout a následně vše podlijeme vařící vodou a dusíme zhruba 30 minut až je maso poloměkké. Poté přidáme do hrnce i oprané a pokrájené kysané zelí, dolijeme odpařenou vodu a dusíme zhruba dalších 30 minut až je maso i kysané zelí zcela měkké. Na závěr do segedínu přidáme kysanou smetanu, prolisované rajče a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme si udělali z hladké mouky a másla.
Tip
V průběhu dušení guláš kontrolujte a občas zamíchejte, aby se vám nepřipálil.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Marie Sandtnerové
*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Marie Sandtnerové jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 3908,9 |
Tuky | 322,2 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 134 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 30,7 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 130,6 g |
Cholesterol | 923,7 mg |
Sodík | 6,3 g |
Draslík | 4,6 g |
Sacharidy | 67 g |
– Z toho vláknina | 16,3 g |
– Z toho cukry | 6,9 g |
Proteiny | 185,2 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 221,6 % |
Vitamín B12 | 119,8 % |
Vitamín B6 | 253 % |
Vitamín C | 133,6 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 16,7 % |
Vápník | 51,2 % |
Měď | 71,7 % |
Kyselina listová | 60,5 % |
Železo | 119,8 % |
Hořčík | 74,8 % |
Mangan | 60,5 % |
Niacin | 226,6 % |
Kyselina pantothenová | 85,3 % |
Fosfor | 231,5 % |
Riboflavin | 206,4 % |
Selen | 376,4 % |
Thiamin | 524,3 % |
Zinek | 174,3 % |