Přinášíme tradiční maďarský recept.
Doba přípravy
2,5 hodiny
Porce
Pro 6 osob
Ingredience
1,5 kila vepřové plece
1,5 kilo bílého kysaného zelí
300 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně 30%)
300 ml lehkého bílého vína
150 ml oleje
4 velké cibule
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
1 polévková lžíce mleté pálivé papriky
3 polévkové lžíce hladké mouky
0,5 čajové lžičky celého kmínu
15 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
Sůl
Pepř
Postup
V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej, na kterém dorůžova osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Poté sundáme hrnec z plamene, aby olej lehce zchladnul. Přidáme sladkou i pálivou mletou paprikou, rychle vařečkou zapravíme do oleje s cibulí a zalijeme asi 200 ml vařící vody (pokud to neuděláte, paprika vám s největší pravděpodobností zhořkne). Pak už jen přidáme na větší kostky nakrájené maso, proprané a rozkrájené kysané zelí, bobkové listy, kuličky nového koření a černého pepře, kmín, část nálevu z kysaného zelí, bílé víno a vše přiměřeně osolíme. Celou směs důkladně promícháme, přivedeme k varu a za občasného míchání dusíme 1 až 1,5 hodiny. Až je maso i zelí měkké vlijeme do hrnce směs smetany a mouky a ještě pár minut vše povaříme, aby došlo ke zjemnění a propojení chutí. Na závěr můžeme ještě dosolit a dopepřit.
Nezapomeňte
Před podáváním nezapomeňte vyjmout bobkové listy a kuličky nového koření a pepře.
Podávání
Klasickou přílohou je houskový, nebo kynutý knedlík.
Tip
Jestliže se vám během dušení odpaří velké množství tekutiny, což je značně pravděpodobné, nedolévejte to vodou, ale bílým vínem.
Výživové hodnoty pro maďarský segedínský guláš
*Uvedené nutriční hodnoty pro maďarský segedínský guláš jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 6727,1 |
Tuky | 522,6 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 160,9 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 136,7 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 182,8 g |
Cholesterol | 1,2 g |
Sodík | 18,1 g |
Draslík | 9,2 g |
Sacharidy | 182,6 g |
– Z toho vláknina | 59,1 g |
– Z toho cukry | 29 g |
Proteiny | 289,2 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 276,1 % |
Vitamín B12 | 175 % |
Vitamín B6 | 472,3 % |
Vitamín C | 482,4 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 398,6 % |
Vápník | 112,3 % |
Měď | 169,4 % |
Kyselina listová | 169,1 % |
Železo | 270,9 % |
Hořčík | 158,9 % |
Mangan | 277,1 % |
Niacin | 346 % |
Kyselina pantothenová | 135,8 % |
Fosfor | 376,5 % |
Riboflavin | 317,6 % |
Selen | 574,5 % |
Thiamin | 805,9 % |
Zinek | 279,5 % |