V tomto receptu si představíme, jak uvařit toto jídlo podle Romana Vaňka.
Doba přípravy
2 hodiny
Porce
Pro 5 až 6 osob
Ingredience
1 kg vepřové plece
500 g bílého kysaného zelí
1,5 l vývaru
250 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně 30%)
5 cibulí střední velikosti
5 stroužků česneku
4 polévkové lžíce vepřového sádla
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 čajová lžička drceného kmínu
5 bobkových listů
Sůl
Pepř
Zakysaná smetana
Postup
Do rozpáleného hrnce dáme sádlo a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli, než zezlátne. Poté přidáme kmín a vepřové maso nakrájené na kostky o velikosti 2 až 3 centimetry, které restujeme. Až se maso zatáhne, vložíme do hrnce rozlisovaný česnek a celou směs zaprášíme moukou a chvilku orestujeme. Po zhruba minutě přidáme i mletou papriku a opět chvilku orestujeme. Následně již přidáme vývar společně s bobkovými listy a maso začneme dusit. Po zhruba půl hodině, kdy je maso již poloměkké, přidáme také kysané zelí (pro chuť můžeme přilít i část zelného nálevu) a vše znovu dusíme asi půl hodiny. Rozhodující je, aby bylo maso i zelí měkké. Pro zjemnění přilijeme ještě smetanu na vaření a několik minut ještě povaříme. Na závěr pak ze segedínu vyndáme bobkové listy a dochutíme ho pepřem a solí.
Podávání
Segedínský guláš podáváme se zakysanou smetanou, kterou dáme na talíř lžící doprostřed guláše.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Romana Vaňka
*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Romana Vaňka jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 4192,5 |
Tuky | 323,6 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 135,1 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 35,6 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 139,3 g |
Cholesterol | 922,3 mg |
Sodík | 14,9 g |
Draslík | 8,2 g |
Sacharidy | 127,4 g |
– Z toho vláknina | 30 g |
– Z toho cukry | 16,9 g |
Proteiny | 200,4 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 200,3 % |
Vitamín B12 | 174,9 % |
Vitamín B6 | 317,1 % |
Vitamín C | 224,4 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 20,4 % |
Vápník | 86,1 % |
Měď | 174,2 % |
Kyselina listová | 109,1 % |
Železo | 183,7 % |
Hořčík | 101,3 % |
Mangan | 288,3 % |
Niacin | 406 % |
Kyselina pantothenová | 97,9 % |
Fosfor | 350,2 % |
Riboflavin | 259,7 % |
Selen | 437,8 % |
Thiamin | 545 % |
Zinek | 205,8 % |