Připravíme si pálivou verzi tohoto legendárního jídla.

Doba přípravy
2 hodiny
Porce
Pro 5 až 6 osob
Ingredience
750 g vepřového masa
1 kg bílého kysaného zelí
100 g slaniny
300 ml zakysané smetany
300 ml světlého 10° piva
3 velké cibule
3 stroužky česneku
2 polévkové lžíce vepřového sádla
1 polévková lžíce rajského protlaku
2 polévkové lžíce hladké mouky
5 vrchovatých čajových lžiček mleté sladké papriky
1 čajová lžička celého kmínu
2 feferonky
2 bobkové listy
Sůl
Pepř
Postup
V rozpáleném hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm na kousky nakrájenou slaninu. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji dorůžova. Hrnec sundáme z plotny a vložíme do něj na 2 až 3 centimetry velké kostky nakrájené vepřové maso a mletou papriku. Řádně promícháme, hrnec vrátíme na plotnu, rychle orestujeme maso (dáváme pozor, aby se nepřipálila paprika, protože by tím zhořkla) a přidáme bobkové listy, rajský protlak, kmín, lisovaný česnek, feferonky a sůl. Znovu promícháme, celou směs podlijeme pivem a dusíme maso doměkka, což bude trvat zhruba hodinu. Až je maso měkké, vložíme do hrnce i propláchnuté a překrájené kysané zelí. Podle potřeby podlijeme pivem (vodou) a znovu necháme dusit do změknutí zelí. Na závěr už je zbývá guláš zjemnit a zahustit zakysanou smetanou (nesmí být vychlazená z lednice, jinak by se srazila), do které jsme zašlehali hladkou mouku a ještě 5 až 10 minut povařit, aby se všechny chutě řádně propojily. Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme.
Podávání
Servírujeme s knedlíkem, nebo chlebem.
Výživové hodnoty pro pikantní segedínský guláš
*Uvedené nutriční hodnoty pro pikantní recept na segedín jsou přibližné
| Počet/množství/% naplnění DDD | |
| Celkové kalorie | 4051 |
| Tuky | 299,4 g |
| – Nasycené mastné kyseliny | 120,7 g |
| – Polynenasycené mastné kyseliny | 24 g |
| – Mononenasycené mastné kyseliny | 978 g |
| Cholesterol | 748,8 mg |
| Sodík | 11,5 g |
| Draslík | 5,7 g |
| Sacharidy | 145,2 g |
| – Z toho vláknina | 42,2 g |
| – Z toho cukry | 21,1 g |
| Proteiny | 181,1 g |
| Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
| Vitamín A | 219,2 % |
| Vitamín B12 | 96 % |
| Vitamín B6 | 294 % |
| Vitamín C | 355 % |
| Vitamín D | 0 % |
| Vitamín E | 20,7 % |
| Vápník | 90,3 % |
| Měď | 108,4 % |
| Kyselina listová | 125,3 % |
| Železo | 191,8 % |
| Hořčík | 102,9 % |
| Mangan | 165,4 % |
| Niacin | 192,3 % |
| Kyselina pantothenová | 80,9 % |
| Fosfor | 218,9 % |
| Riboflavin | 190,8 % |
| Selen | 303,7 % |
| Thiamin | 425,2 % |
| Zinek | 151,3 % |





Based on 7 Review(s)