Představujeme recept na segedín podle Ivana Vodochodského (mimo jiné známý televizní kuchař).
Doba přípravy
3 hodiny
Porce
Pro 6 osob
Ingredience
600 g vepřového bůčku, nebo plece
400 g bílého kysaného zelí
200 g slaniny
200 ml zakysané smetany
500 ml zeleninového vývaru
3 cibule střední velikosti
3 polévkové lžíce vepřového sádla
3 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
Sůl
Pepř
Postup
Vepřové maso nakrájíme na 2 až 3 centimetry velké kostky a vložíme do sádlem vymazaného pekáče, osolíme, přidáme najemno nakrájenou cibuli a na malé kostky nakrájenou slaninu, opepříme, přidáme mletou papriku a důkladně promícháme, aby se všechno vzájemně propojilo. Následně přidáme překrájené a nepropláchnuté kysané zelí i se šťávou a opět celou směs promícháme. Vložíme bobkové listy a nové koření, zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme a vložíme do trouby rozpálené na 200 °C, kde vše zapékáme zhruba čtvrt hodiny. Poté stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme 2 hodiny. Občas pekáč z trouby vytáhněte a směs promíchejte. Asi deset minut před koncem pečení přilijte do guláše kysanou smetanu (nesmí být studená, srazila by se) smíchanou s hladkou moukou a několika lžícemi šťávy z pekáče.
Podávání
Před podáváním vyjměte bobkové listy a kuličky nového koření. Servírujeme s houskovým, či kynutým knedlíkem.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Ivana Vodochodského
*Uvedené nutriční hodnoty pro recept na guláš podle Ivana Vodochodského jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4000,8 |
Tuky | 313,6 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 120 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 20,8 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 83,7 g |
Cholesterol | 670,5 mg |
Sodík | 13,8 g |
Draslík | 3,6 g |
Sacharidy | 118,5 g |
– Z toho vláknina | 24,7 g |
– Z toho cukry | 18,7 g |
Proteiny | 169,3 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 234,9 % |
Vitamín B12 | 74 % |
Vitamín B6 | 195,8 % |
Vitamín C | 166,3 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 13,3 % |
Vápník | 55,2 % |
Měď | 65,6 % |
Kyselina listová | 77,7 % |
Železo | 147,4 % |
Hořčík | 64,5 % |
Mangan | 104,5 % |
Niacin | 150,5 % |
Kyselina pantothenová | 58,2 % |
Fosfor | 160,1 % |
Riboflavin | 146,5 % |
Selen | 244,8 % |
Thiamin | 340,2 % |
Zinek | 115,2 % |