Pro milovníky bezmasé kuchyně přinášíme vegetariánský recept s tempehem.
Doba přípravy
1 hodina
Porce
Pro 4 osoby
Ingredience
200 g tempehu (může být uzený, nebo marinovaný)
500 g kysaného bílého zelí
400 g konzervovaných loupaných rajčat
250 ml zakysané smetany
500 ml zeleninového vývaru
4 cibule střední velikosti
4 stroužky česneku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
4 polévkové lžíce oleje
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
1 čajová lžička celého kmínu
1 bobkový list
Sůl
Pepř
Postup
V rozpáleném oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme utřený česnek, bobkový list, kmín, mletou papriku, na kostičky nakrájené papriky, na kostky nakrájená loupaná rajčata, překrájené kysané zelí a na kostky nakrájený tempeh. Vše promícháme, celou směs osolíme a opepříme, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí zelí a paprik, což bude trvat maximálně půl hodiny. Zhruba 5 minut před koncem vaření přilijeme kysanou smetanu. Pozor, nesmí být studená z lednice, jinak by se srazila. Vegetariánský recept na segedínský guláš s tempehem je hotový.
Podávání
Jako přílohu může zvolit prakticky cokoliv podle vlastních preferencí, ale ideální jsou kroupy, nebo čerstvé pečivo.
Výživové hodnoty pro vegetariánský segedínský guláš s tempehem
*Uvedené nutriční hodnoty jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 1988,9 |
Tuky | 134,9 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 45,6 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 44,2 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 33,8 g |
Cholesterol | 110 mg |
Sodík | 9,4 g |
Draslík | 3,8 g |
Sacharidy | 149,3 g |
– Z toho vláknina | 27,1 g |
– Z toho cukry | 31,4 g |
Proteiny | 64,3 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 180,7 % |
Vitamín B12 | 17,2 % |
Vitamín B6 | 133,8 % |
Vitamín C | 1326,4 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 149,7 % |
Vápník | 82,4 % |
Měď | 118,6 % |
Kyselina listová | 94,9 % |
Železo | 110,9 % |
Hořčík | 90,1 % |
Mangan | 239,8 % |
Niacin | 51,9 % |
Kyselina pantothenová | 35,6 % |
Fosfor | 110,7 % |
Riboflavin | 89,6 % |
Selen | 20,5 % |
Thiamin | 44,8 % |
Zinek | 45,3 % |