Jeden z klasických a léty prověřených receptů. To je původní verze podle Eleka Magyara.

Doba přípravy
2 hodiny (den na odležení)
Porce
Pro 4 osoby
Ingredience
800 g vepřového masa
300 g kysaného bílého zelí
200 ml kysané smetany
2 malé cibule
2 polévkové lžíce sádla
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
Sůl
Postup
Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V rozpáleném kastrolu rozpustíme sádlo a na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a mletou papriku (papriku přidejte až ke konci restování, protože jakmile se jen lehce připálí, tak zhořkne). Poté přidáme maso, necháme ho zatáhnout, celu směs podlijeme vodou, osolíme a necháme dusit doměkka, což by mělo trvat zhruba hodinu.
V jiném hrnci necháme na troše sádla a části zelného nálevu udělat zelí doměkka. Poté hotové zelí přidáme k již změklému masu, přidáme smetanu, lehce povaříme a necháme zcela vychladnout. Prakticky hotový recept na segedínský guláš necháme jeden den odležet v chladu, aby došlo k propojení jednotlivých chutí. Před podáváním ohřejeme na mírném ohni.
Podávání
Podáváme s pšeničným chlebem, nebo houskovým knedlíkem.
Kdo je Elek Magyar (*1875 – †1947)
Maďarský novinář a spisovatel zabývající se gastronomií. Mimo jiné napsal slavnou kuchařku „Gurmánská kuchařka: Maďarská kuchyně“.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara
*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara jsou přibližné
| Počet/množství/% naplnění DDD | |
| Celkové kalorie | 2833 |
| Tuky | 231,5 g |
| – Nasycené mastné kyseliny | 92,6 g |
| – Polynenasycené mastné kyseliny | 23,1 g |
| – Mononenasycené mastné kyseliny | 95,7 g |
| Cholesterol | 680,3 mg |
| Sodík | 5 g |
| Draslík | 3,7 g |
| Sacharidy | 41,2 g |
| – Z toho vláknina | 15,2 g |
| – Z toho cukry | 6,8 g |
| Proteiny | 146,2 g |
| Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
| Vitamín A | 179,2 % |
| Vitamín B12 | 95,3 % |
| Vitamín B6 | 211,8 % |
| Vitamín C | 117,1 % |
| Vitamín D | 0 % |
| Vitamín E | 10 % |
| Vápník | 41,6 % |
| Měď | 57,2 % |
| Kyselina listová | 41,8 % |
| Železo | 89,1 % |
| Hořčík | 59,1 % |
| Mangan | 43,1 % |
| Niacin | 173,7 % |
| Kyselina pantothenová | 66,4 % |
| Fosfor | 183,6 % |
| Riboflavin | 159,1 % |
| Selen | 289,8 % |
| Thiamin | 406,5 % |
| Zinek | 139,5 % |





Based on 2 Review(s)