Uzenou vůní krásně provoněný segedín s uzeným špekem.
Doba přípravy
2 hodiny
Porce
Pro 5 až 6 strávníků
Ingredience
600 g vepřového plecka
150 g uzeného špeku
1,2 kg kysaného zelí
400 g cibule
1,5 litru zeleninového vývaru
3 polévkové lžíce mleté sladké papriky
3 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce sádla
3 bobkové listy
Sůl a pepř
Postup
Plecko si očistíme a nakrájíme na větší kostky, kysané zelí propláchneme a pokrájíme, cibuli a uzený špek nakrájíme nahrubo. Hrnec rozpálíme na plotně a rozehřejeme v něm sádlo, na kterém následně osmahneme maso. Vložíme kostičky špeku a necháme je rozškvařit, načež přidáme i cibuli, kterou restujeme do zesklovatění. Opepříme, osolíme a vsypeme mix mleté papriky s moukou, který necháme v guláši zasmažit. Přidáme zelí a bobkové listy a vše zalijeme vroucím vývarem. Následně vaříme do změknutí masa a zelí, což by mělo zabrat jen něco málo přes hodinu. Podle potřeby pak segedín ještě dochutíme solí a pepřem. Přejeme dobré chutnání!
Výživové hodnoty pro segedínský guláš s uzeným špekem
*Uvedené nutriční hodnoty pro tentorecept s uzeným špekem jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 3869,1 |
Tuky | 256,3 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 90,8 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 19,9 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 76,4 g |
Cholesterol | 678,3 mg |
Sodík | 7498,1 mg |
Draslík | 5169 mg |
Sacharidy | 178,6 g |
– Z toho vláknina | 46,8 g |
– Z toho cukry | 53,6 g |
Proteiny | 200,3 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 376,1 % |
Vitamín B12 | 71 % |
Vitamín B6 | 250 % |
Vitamín C | 364,9 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 11,1 % |
Vápník | 61,8 % |
Měď | 113,2 % |
Kyselina listová | 124 % |
Železo | 234,7 % |
Hořčík | 87,4 % |
Mangan | 161,9 % |
Niacin | 158,5 % |
Kyselina pantothenová | 53 % |
Fosfor | 186,3 % |
Riboflavin | 161,7 % |
Selen | 324,9 % |
Thiamin | 269,3 % |
Zinek | 166,7 % |