Recept na oproti klasice lehčí a dietnější segedín z kuřecího masa.
Doba přípravy
1 hodina
Porce
Pro 6 osob
Ingredience
800 g čistého kuřecího masa
1 kg kysaného zelí
250 ml bílého vína
300 ml vysokoprocentní smetany
2 velké cibule
3 lžíce oleje
2 lžíce mleté sladké papriky
2 lžíce mleté pálivé papriky
3 lžíce hladké mouky
1 lžička celého kmínu
7 kuliček nového koření
3 bobkové listy
Sůl a pepř
Postup
V otevřeném papiňáku osmažíme na oleji dorůžova najemno nakrájenou cibuli. Následně vložíme na kousky nakrájené kuřecí maso a restujeme ho, dokud se ze všech stran nezatáhne. Přisypeme mleté papriky a kmín a za stálého míchání chvilku opékáme. Přidáme propláchnuté a na kusy nakrájené kysané zelí, bílé víno, nové koření, bobkové listy a jeden a půl hrnku vroucí vody. Osolíme, opepříme, důkladně zamícháme a papiňák uzavřeme. Od doby, kdy začne tlakový hrnec syčet, dusíme cca 10 minut. Upustíme páru, hrnec otevřeme a vmícháme smetanu, ve které jsme předtím rozmíchali mouku. Nyní už jen kuřecí segedín 15 minut povaříme a můžeme se dát do jídla.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z kuřecího masa
*Uvedené nutriční hodnoty segedínského guláše z kuřecího masa jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 3113,4 |
Tuky | 181 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 80,8 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 38,9 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 48 g |
Cholesterol | 910,9 mg |
Sodík | 9516 mg |
Draslík | 4864,7 mg |
Sacharidy | 133 g |
– Z toho vláknina | 43,3 g |
– Z toho cukry | 21,2 g |
Proteiny | 209,9 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 391 % |
Vitamín B12 | 59,8 % |
Vitamín B6 | 368,2 % |
Vitamín C | 331,8 % |
Vitamín D | 39,4 % |
Vitamín E | 126,3 % |
Vápník | 77,9 % |
Měď | 91,2 % |
Kyselina listová | 114,4 % |
Železo | 184,8 % |
Hořčík | 126,6 % |
Mangan | 206,1 % |
Niacin | 493,5 % |
Kyselina pantothenová | 93 % |
Fosfor | 224,8 % |
Riboflavin | 122,2 % |
Selen | 241,7 % |
Thiamin | 101,3 % |
Zinek | 76,2 % |