V tomto příspěvku si představíme recept na segedín speciál.
Doba přípravy
2 hodiny
Porce
Pro 6 strávníků
Ingredience
900 g vepřového plecka
600 kysaného zelí
120 g cibule
50 g slaniny
20 g mleté papriky (10 g sladké a 10 g pálivé)
75 g hladké mouky
400 ml zeleninového vývaru
300 ml zakysané smetany
200 ml plnotučného mléka
120 ml slunečnicového oleje
2 stroužky česneku
Kmín
Sůl
Postup
Do rozpáleného hrnce dáme zhruba dvě pětiny připraveného slunečnicového oleje a rozkrájenou slaninu a dorůžova na nich orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Zasypeme mletou paprikou a za stálého míchání krátce zapražíme, načež vše zalijeme trochou horkého zeleninového vývaru. Přidáme na větší kostky rozkrájenou vepřovou plec, přidáme sůl a kmín, zalijeme zbytkem vývaru a dusíme maso do poloměka. K poloměkkému masu vložíme překrájené zelí a znova dusíme, dokud oboje zcela nezměkne. V průběhu dušení si z mouky a zbylého slunečnicového oleje připravíme jíšku, kterou posléze rozšleháme ve studeném mléce. Když je maso a zelí tak akorát vlijeme do segedínu mléko s jíškou, vložíme prolisovaný česnek a ještě 10 minut provaříme. Na závěr zjemníme segedín zakysanou smetanou a ještě několik minut ho povaříme.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš speciál
*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš speciál jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 5542,7 |
Tuky | 437,3 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 144,2 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 105,2 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 140,3 g |
Cholesterol | 1028,6 mg |
Sodík | 11837,6 mg |
Draslík | 5452,3 mg |
Sacharidy | 141 g |
– Z toho vláknina | 26,9 g |
– Z toho cukry | 31,9 g |
Proteiny | 257,5 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 306,4 % |
Vitamín B12 | 136,6 % |
Vitamín B6 | 254,5 % |
Vitamín C | 194,3 % |
Vitamín D | 20,8 % |
Vitamín E | 316,2 % |
Vápník | 102,5 % |
Měď | 99,2 % |
Kyselina listová | 101,2 % |
Železo | 174,9 % |
Hořčík | 88,9 % |
Mangan | 110,2 % |
Niacin | 221,5 % |
Kyselina pantothenová | 80,2 % |
Fosfor | 281,8 % |
Riboflavin | 260,4 % |
Selen | 497,3 % |
Thiamin | 387,1 % |
Zinek | 236,8 % |