Recept na pečený segedín z trouby.

Doba přípravy
2 hodiny 10 minut
Porce
Pro 4 až 6 osob
Ingredience
500 g vepřové plece
500 g vepřového bůčku
500 g kysaného sterilovaného zelí
100 g zauzeného špeku
1 l zeleninového vývaru
5 středně velkých cibulí
1 velká červená paprika
2 lžíce mleté papriky (sladká, pálivá nebo jejich kombinace)
Kmín, pepř a sůl
Postup
Očištěné a na třícentimetrové kostky nakrájené maso naskládáme do pekáče. Posypeme ho kmínem a osolíme. V pánvi na plotně si rozškvaříme rozkrájený uzený špek a dozlatova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli zasypeme mletou paprikou a chvíli ji necháme zapražit (musíme stále míchat, aby se nepřipálila). Tuto směs rovnoměrně rozprostřeme na maso v pekáči. Do pekáče vložíme i pokrájené zelí a na kousky nakrájenou červenou papriku. Vše důkladně promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Pekáč zakrytý alobalem dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 90 minut. Na závěr segedín dochutíme pepřem a solí dle vlastních chuťových preferencí.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z trouby
*Uvedené nutriční hodnoty pro tentorecept na guláš z trouby jsou přibližné
| Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
| Celkové kalorie | 5338,3 |
| Tuky | 443,4 g |
| – Nasycené mastné kyseliny | 159,2 g |
| – Polynenasycené mastné kyseliny | 41,8 g |
| – Mononenasycené mastné kyseliny | 177,6 g |
| Cholesterol | 890 mg |
| Sodík | 12368,7 mg |
| Draslík | 5140,2 mg |
| Sacharidy | 122,6 g |
| – Z toho vláknina | 32,9 g |
| – Z toho cukry | 40,8 g |
| Proteiny | 203,6 g |
| Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
| Vitamín A | 404,9 % |
| Vitamín B12 | 129,2 % |
| Vitamín B6 | 212 % |
| Vitamín C | 992,5 % |
| Vitamín D | 0 % |
| Vitamín E | 17,9 % |
| Vápník | 45,2 % |
| Měď | 86,3 % |
| Kyselina listová | 66,1 % |
| Železo | 156,4 % |
| Hořčík | 63,9 % |
| Mangan | 94,5 % |
| Niacin | 232,6 % |
| Kyselina pantothenová | 52,3 % |
| Fosfor | 201,5 % |
| Riboflavin | 187,4 % |
| Selen | 307 % |
| Thiamin | 334,8 % |
| Zinek | 166,5 % |





Based on 2 Review(s)