Bezmasý recept na segedín z hlívy ústřičné, který zachutná především těm, kteří mají rádi houby.
Doba přípravy
50 minut
Porce
Pro 3 až 4 strávníky
Ingredience
500 g čerstvé hlívy ústřičné
500 g kysaného zelí
200 ml zakysané smetany
3 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce vepřového sádla
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička mleté pálivé papriky
1 lžička drceného kmínu
Pepř a sůl
Vývar
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno, hlívu ústřičnou na přiměřeně velké kousky. Zelí slijeme (můžeme i propláchnout, pokud se nám zdá přespříliš kyselé) a několikrát ho překrojíme na menší kusy. Oloupané stroužky česneku prolisujeme.
Sádlo si rozpustíme v hrnci a dorůžova na něm orestujeme cibuli. Přisypeme hlívu, zasypeme mletou paprikou, okmínujeme, opepříme, osolíme, přidáme zelí, sojovou omáčku a česnek, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí hlívy a zelí, což by mělo zabrat 15 až 25 minut. Na úplný konec přimícháme zakysanou smetanu a ještě několik málo minut necháme provařit.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z hlívy ústřičné
*Uvedené nutriční hodnoty pro recept z hlívy ústřičné jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 1190,5 |
Tuky | 70,9 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 36,7 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 6,1 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 24,2 g |
Cholesterol | 112,3 mg |
Sodík | 11444,2 mg |
Draslík | 1895,9 mg |
Sacharidy | 105,3 g |
– Z toho vláknina | 32,1 g |
– Z toho cukry | 25,7 g |
Proteiny | 32,2 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 229,5 % |
Vitamín B12 | 10 % |
Vitamín B6 | 79,5 % |
Vitamín C | 167,9 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 11,6 % |
Vápník | 48,6 % |
Měď | 39,5 % |
Kyselina listová | 49,8 % |
Železo | 83,3 % |
Hořčík | 37,7 % |
Mangan | 72,2 % |
Niacin | 18,9 % |
Kyselina pantothenová | 17,4 % |
Fosfor | 42,8 % |
Riboflavin | 43,1 % |
Selen | 14,8 % |
Thiamin | 25,6 % |
Zinek | 18,3 % |