Tento recept na dietní krůtí segedín je lehkou a přesto výživnou alternativou k jinak poměrně značně těžkým klasickým úpravám tohoto pokrmu. Ocení ho především sportovci a ti, kteří se zajímají o zdravou stravu.
Doba přípravy
1 hodina 15 minut
Porce
Pro 4 strávníky
Ingredience
500 g krůtího masa
800 g sterilovaného kysaného zelí
300 g cibule
300 ml nízkotučné zakysané smetany
2 až 3 lžíce oleje
4 až 5 lžiček mleté papriky (kombinace sladká/pálivá dle vlastního uvážení)
Sůl, kmín a pepř
Zeleninový vývar na podlití
Postup
V hrnci rozpálíme olej, na kterém následně zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme očištěné a na kousky nakrájené krůtí maso a orestujeme ho. Zasypeme mletou paprikou, kterou krátce osmahneme (dáváme pozor, aby se nepřipálila). Podlijeme zeleninovým vývarem, okmínujeme, opepříme, osolíme, přidáme propláchnuté a nakrájené kysané zelí a dusíme do jeho změknutí. Během dušení občas promícháme a podle potřeby podléváme zeleninovým vývarem. Když je zelí měkké, přimícháme do segedínu zakysanou smetanu a ještě několik minut vše povaříme. Můžeme servírovat.
Výživové hodnoty pro dietní krůtí segedínský guláš
*Uvedené nutriční hodnoty pro dietní krůtí guláš jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 1806 |
Tuky | 82,5 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 31 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 25,1 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 18,9 g |
Cholesterol | 462 mg |
Sodík | 11840,5 mg |
Draslík | 4009,7 mg |
Sacharidy | 94,4 g |
– Z toho vláknina | 29,5 g |
– Z toho cukry | 25,3 g |
Proteiny | 170,8 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 191 % |
Vitamín B12 | 45,8 % |
Vitamín B6 | 228,2 % |
Vitamín C | 245,2 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 81,9 % |
Vápník | 73,6 % |
Měď | 64,1 % |
Kyselina listová | 80,8 % |
Železo | 135,3 % |
Hořčík | 81,8 % |
Mangan | 93,6 % |
Niacin | 188,2 % |
Kyselina pantothenová | 57,2 % |
Fosfor | 168 % |
Riboflavin | 89,1 % |
Selen | 248,4 % |
Thiamin | 51,8 % |
Zinek | 95,1 % |