Pokud máte v oblibě uzeniny, pak vám jistě zachutná tento segedín s klobásou.
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Porce
Pro 4 strávníky
Ingredience
500 g vepřového bůčku (spíše libovějšího)
500 g kysaného bílého zelí
150 g klobásy (výběr je čistě na vás)
500 ml hovězího vývaru
150 ml třicetiprocentní smetany
3 středně velké cibule
2-3 lžíce rostlinného oleje
1 vrchovatá lžička mleté sladké papriky
1 vrchovatá lžička mleté pálivé papriky
Sůl
Kmín
Postup
Na oleji orestujeme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli. Zasypeme mletými paprikami a ty na cibulce za stálého míchání krátce zasmahneme, načež vše podlijeme trochou horkého vývaru. Vložíme opláchnutý a na kostky nakrájený bůček, okmínujeme, osolíme, zalijeme většinou vývaru (část si necháme na případné podlévání segedínu během dušení) a dusíme cca půl hodiny (maso by už mělo být částečně změklé). Přidáme slité a překrájené kysané bílé zelí a na kolečka nakrájenou klobásu a pokračujeme v dušení do úplného změknutí zelí i masa. Na závěr vmícháme smetanu a ještě krátce povaříme. Podle potřeby můžeme ještě dosolit.
Poznámka: Zhruba čtvrt hodiny před koncem dušení je dobré zahustit segedín jíškou
Výživové hodnoty pro segedínský guláš s klobásou
*Uvedené nutriční hodnoty pro recept s klobásou jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4327,6 |
Tuky | 413,1 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 153,1 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 64,6 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 169,5 g |
Cholesterol | 692,1 mg |
Sodík | 8738,5 mg |
Draslík | 3568,3 mg |
Sacharidy | 64,2 g |
– Z toho vláknina | 23,8 g |
– Z toho cukry | 10,5 g |
Proteiny | 95,7 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 193,3 % |
Vitamín B12 | 123,6 % |
Vitamín B6 | 141,4 % |
Vitamín C | 183,3 % |
Vitamín D | 19,7 % |
Vitamín E | 125,1 % |
Vápník | 45,7 % |
Měď | 62,7 % |
Kyselina listová | 55,4 % |
Železo | 98,3 % |
Hořčík | 48,8 % |
Mangan | 78,2 % |
Niacin | 186,8 % |
Kyselina pantothenová | 39,1 % |
Fosfor | 123,9 % |
Riboflavin | 134,4 % |
Selen | 110,2 % |
Thiamin | 231,8 % |
Zinek | 76,1 % |