Recept na o několik neklasických surovin doplněný segedín s bramborami.
Doba přípravy
1 hodina 40 minut
Porce
Pro 4 lidi
Ingredience
600 g vepřového plecka
600 g sterilovaného kysaného zelí
400 g brambor
100 g anglické slaniny
250 ml vysokoprocentní smetany
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce mleté pálivé papriky
2 lžíce vepřového sádla
2 lžíce hladké mouky
2 středně velké cibule
2 rajčata
1 červená paprika
1 žlutá paprika
7 stroužků česneku
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
Sůl a pepř
Postup
Vepřovou plec opláchneme, osušíme a rozkrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo, rajčata na osminky, anglickou slaninu na čtverečky a papriky na proužky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek si prolisujeme. Kysané zelí slijeme, podle kyselosti případně i propláchneme a překrájíme na menší kusy.
V hrnci si rozpálíme sádlo a orestujeme na něm slaninu společně s cibulí. Vložíme kostky masa a opékáme je, než se nám důkladně zatáhnou ze všech stran. Přidáme česnek, zaprášíme moukou a obojí necháme krátce zasmahnout. Následně přidáme i bobkové listy a nové koření, opepříme, osolíme, zasypeme oběma mletými paprikami, za stálého míchání řádně zamícháme a zalijeme horkou vodou (pokud máte k dispozici vývar, použijte raději ten). Vložíme veškerou zeleninu a dusíme zhruba půl hodiny. Poté vložíme zelí a dusíme do změknutí všech použitých surovin. Téměř hotový segedín zjemníme smetanou a pokud je to potřeba ještě ho dochutíme solí a pepřem.
Nezapomeňte
Během dušení jídlo pravidelně kontrolujte, abyste měli jistotu, že je v hrnci dostatek tekutiny nezbytné pro dušení. Pakliže jí tam není dost, podlévejte horkou vodou (vývarem).
Výživové hodnoty pro segedínský guláš s bramborami
*Uvedené nutriční hodnoty pro recept na guláš s bramborami jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4031,3 |
Tuky | 299,9 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 129,2 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 21,8 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 92,9 g |
Cholesterol | 856,2 mg |
Sodík | 8706,8 mg |
Draslík | 6703,7 mg |
Sacharidy | 188,9 g |
– Z toho vláknina | 46,1 g |
– Z toho cukry | 31,8 g |
Proteiny | 156,4 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 473,9 % |
Vitamín B12 | 71,6 % |
Vitamín B6 | 283,5 % |
Vitamín C | 1490 % |
Vitamín D | 32,8 % |
Vitamín E | 19,6 % |
Vápník | 63,4 % |
Měď | 102,3 % |
Kyselina listová | 98,9 % |
Železo | 164,9 % |
Hořčík | 95,9 % |
Mangan | 155,6 % |
Niacin | 175,5 % |
Kyselina pantothenová | 76,4 % |
Fosfor | 188,8 % |
Riboflavin | 157,5 % |
Selen | 241 % |
Thiamin | 364,8 % |
Zinek | 126 % |