V tomto receptu si uvaříme segedín z mletého masa.
Doba přípravy
90 minut
Porce
Pro 6 lidí
Ingredience
1 kg kysaného bílého zelí
600 g mletého vepřového masa
250 ml zakysané smetany
3 velké cibule
3 až 4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce vepřového sádla
2 polévkové lžíce hladké pšeničné mouky
1 polévková lžíce cukru
1,5 polévkové lžíce mleté sladké papriky
1,5 polévkové lžíce mleté pálivé papriky
Sůl, pepř a kmín
Postup
Sádlo si rozpustíme v rozpáleném hrnci a dorůžova na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli. K cibuli prolisujeme stroužky česneku a krátce orestujeme. Pak přidáme osolené, opepřené a okmínované maso a na cibuli ho za občasného míchání opečeme. V mezičase si do nějaké nádoby slijeme nálev ze zelí, zelí vyjmeme z obalu/sklenice a několikrát ho překrájíme, aby nám vznikly menší kusy. K opečenému masu přisypeme obě papriky, důkladně promícháme a přidáme zelí i se slitým nálevem. Dusíme tak dlouho, dokud kysané zelí nezměkne. Směs rovnoměrně zasypeme hladkou moukou, promísíme a ještě zhruba deset minut provaříme. Nakonec segedín zjemníme zakysanou smetanou a dochutíme cukrem.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z mletého masa
*Uvedené nutriční hodnoty pro recept z mletého masa jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 2148,4 |
Tuky | 112 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 43,6 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 7,7 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 27,5 g |
Cholesterol | 134,3 mg |
Sodík | 9095 mg |
Draslík | 3377,9 mg |
Sacharidy | 147 g |
– Z toho vláknina | 42,3 g |
– Z toho cukry | 35,2 g |
Proteiny | 154,4 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 262 % |
Vitamín B12 | 12,5 % |
Vitamín B6 | 143,3 % |
Vitamín C | 328 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 17,4 % |
Vápník | 76,7 % |
Měď | 75,5 % |
Kyselina listová | 107,6 % |
Železo | 132,9 % |
Hořčík | 64,8 % |
Mangan | 141,3 % |
Niacin | 37 % |
Kyselina pantothenová | 28,8 % |
Fosfor | 69,5 % |
Riboflavin | 71,4 % |
Selen | 38,7 % |
Thiamin | 59,6 % |
Zinek | 31,8 % |