Jeden z klasických a léty prověřených receptů. To je původní verze podle Eleka Magyara.
Doba přípravy
2 hodiny (den na odležení)
Porce
Pro 4 osoby
Ingredience
800 g vepřového masa
300 g kysaného bílého zelí
200 ml kysané smetany
2 malé cibule
2 polévkové lžíce sádla
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
Sůl
Postup
Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V rozpáleném kastrolu rozpustíme sádlo a na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a mletou papriku (papriku přidejte až ke konci restování, protože jakmile se jen lehce připálí, tak zhořkne). Poté přidáme maso, necháme ho zatáhnout, celu směs podlijeme vodou, osolíme a necháme dusit doměkka, což by mělo trvat zhruba hodinu.
V jiném hrnci necháme na troše sádla a části zelného nálevu udělat zelí doměkka. Poté hotové zelí přidáme k již změklému masu, přidáme smetanu, lehce povaříme a necháme zcela vychladnout. Prakticky hotový recept na segedínský guláš necháme jeden den odležet v chladu, aby došlo k propojení jednotlivých chutí. Před podáváním ohřejeme na mírném ohni.
Podávání
Podáváme s pšeničným chlebem, nebo houskovým knedlíkem.
Kdo je Elek Magyar (*1875 – †1947)
Maďarský novinář a spisovatel zabývající se gastronomií. Mimo jiné napsal slavnou kuchařku „Gurmánská kuchařka: Maďarská kuchyně“.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara
*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 2833 |
Tuky | 231,5 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 92,6 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 23,1 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 95,7 g |
Cholesterol | 680,3 mg |
Sodík | 5 g |
Draslík | 3,7 g |
Sacharidy | 41,2 g |
– Z toho vláknina | 15,2 g |
– Z toho cukry | 6,8 g |
Proteiny | 146,2 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 179,2 % |
Vitamín B12 | 95,3 % |
Vitamín B6 | 211,8 % |
Vitamín C | 117,1 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 10 % |
Vápník | 41,6 % |
Měď | 57,2 % |
Kyselina listová | 41,8 % |
Železo | 89,1 % |
Hořčík | 59,1 % |
Mangan | 43,1 % |
Niacin | 173,7 % |
Kyselina pantothenová | 66,4 % |
Fosfor | 183,6 % |
Riboflavin | 159,1 % |
Selen | 289,8 % |
Thiamin | 406,5 % |
Zinek | 139,5 % |