Máte rádi maso z divočáka? Pokud ano, tak si jistě zamilujete tento recept na zvěřinový segedín.
Doba přípravy
2 hodiny
Porce
Pro 4 strávníky
Ingredience
800 g masa z divokého prasete (vhodná je plec)
400 g kysaného zelí
300 ml hovězího vývaru
150 ml zakysané smetany
100 g vepřového sádla
3 polévkové lžíce hladké mouky
3 středně velké cibule
3 stroužky česneku
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
5 bobkových listů
1/2 čajové lžičky celého kmínu
Sůl a pepř
Postup
Maso si očistíme a ořežeme. Ještě v celku ho opláchneme a utěrkou osušíme. Nakonec ho zpracujeme na zhruba třícentimetrové kostky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na větší kousky. V tlustostěnném hrnci rozehřejeme půlku připraveného vepřového sádla, na kterém začneme smažit cibuli, Jakmile je cibule osmahnutá, přidáme maso a zprudka ho restujeme, dokud se nám všechny kousky důkladně nezatáhnou. Směs osolíme, opepříme a zasypeme mletou sladkou paprikou. Za stálého míchání necháme papriku krátce osmahnout, ale musí to být opravdu chvilka, jinak nám zhořkne. Vše zalijeme vývarem. Do hrnce vložíme kmín, bobkové listy a prolisovaný česnek a celou směs dusíme do změknutí masa. Zatímco se nám maso dusí, uděláme si z druhé poloviny sádla a mouky jíšku, kterou guláš posléze zahustíme. Také si propláchneme kysané zelí a překrájíme jej na kusy. Když je maso téměř ideálně měkké, přidáme do hrnce zelí, promícháme, zahustíme jíškou, opět promícháme a vše necháme ještě přibližně čtvrt hodiny povařit. Na závěr vlijeme smetanu a podle potřeby případně dosolíme a dopepříme. Zvěřinový segedínský guláš je hotový a my se můžeme dát do jídla. Vůbec mu však neuškodí, když ho necháme v lednici den uležet, respektive když si ho připravíme den dopředu. Chutě se tím krásně propojí a rozvinou.
Výživové hodnoty pro zvěřinový segedínský guláš
*Uvedené nutriční hodnoty pro zvěřinový segedínský guláš jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 2894,6 |
Tuky | 193,2 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 59,8 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 14,3 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 55 g |
Cholesterol | 661 mg |
Sodík | 6725,5 mg |
Draslík | 2030,8 mg |
Sacharidy | 100,9 g |
– Z toho vláknina | 23,8 g |
– Z toho cukry | 8,8 g |
Proteiny | 202 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 175,9 % |
Vitamín B12 | 11 % |
Vitamín B6 | 85,9 % |
Vitamín C | 159,9 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 15,4 % |
Vápník | 75,8 % |
Měď | 41 % |
Kyselina listová | 71,5 % |
Železo | 370,7 % |
Hořčík | 38,7 % |
Mangan | 103,1 % |
Niacin | 42,3 % |
Kyselina pantothenová | 18,2 % |
Fosfor | 47,6 % |
Riboflavin | 55 % |
Selen | 38,9 % |
Thiamin | 49,9 % |
Zinek | 20,6 % |