Recept na pečený segedín z trouby.
Doba přípravy
2 hodiny 10 minut
Porce
Pro 4 až 6 osob
Ingredience
500 g vepřové plece
500 g vepřového bůčku
500 g kysaného sterilovaného zelí
100 g zauzeného špeku
1 l zeleninového vývaru
5 středně velkých cibulí
1 velká červená paprika
2 lžíce mleté papriky (sladká, pálivá nebo jejich kombinace)
Kmín, pepř a sůl
Postup
Očištěné a na třícentimetrové kostky nakrájené maso naskládáme do pekáče. Posypeme ho kmínem a osolíme. V pánvi na plotně si rozškvaříme rozkrájený uzený špek a dozlatova na něm osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli zasypeme mletou paprikou a chvíli ji necháme zapražit (musíme stále míchat, aby se nepřipálila). Tuto směs rovnoměrně rozprostřeme na maso v pekáči. Do pekáče vložíme i pokrájené zelí a na kousky nakrájenou červenou papriku. Vše důkladně promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Pekáč zakrytý alobalem dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme cca 90 minut. Na závěr segedín dochutíme pepřem a solí dle vlastních chuťových preferencí.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z trouby
*Uvedené nutriční hodnoty pro tentorecept na guláš z trouby jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 5338,3 |
Tuky | 443,4 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 159,2 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 41,8 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 177,6 g |
Cholesterol | 890 mg |
Sodík | 12368,7 mg |
Draslík | 5140,2 mg |
Sacharidy | 122,6 g |
– Z toho vláknina | 32,9 g |
– Z toho cukry | 40,8 g |
Proteiny | 203,6 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 404,9 % |
Vitamín B12 | 129,2 % |
Vitamín B6 | 212 % |
Vitamín C | 992,5 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 17,9 % |
Vápník | 45,2 % |
Měď | 86,3 % |
Kyselina listová | 66,1 % |
Železo | 156,4 % |
Hořčík | 63,9 % |
Mangan | 94,5 % |
Niacin | 232,6 % |
Kyselina pantothenová | 52,3 % |
Fosfor | 201,5 % |
Riboflavin | 187,4 % |
Selen | 307 % |
Thiamin | 334,8 % |
Zinek | 166,5 % |