Přinášíme recept na vynikající houbový segedín.
Doba přípravy
1 hodina 40 minut
Porce
Pro 5 až 6 strávníků
Ingredience
400 g vepřového bůčku
400 g vepřového plecka
800 g kysaného zelí
1 l vývaru
250 ml zakysané smetany
2 hrsti sušených hub
2 středně velké cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce vepřového sádla
2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky
1 vrchovatá lžička mleté pálivé papriky
1 vrchovatá lžička sušené drhnuté majoránky
3 bobkové listy
Sůl, pepř a kmín
Postup
V hrnci na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme opláchnutý a na větší kostky nakrájený bůček a plecko a restujeme je tak dlouho, dokud se nám ze všech stran dokonale nezatáhnou. Směs posypeme mletou paprikou, kterou po vsypání neustále mícháme, abychom ji lehce orestovali a zároveň nepřipálili. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme houby společně s prolisovaným česnekem, kmínem, bobkovými listy a majoránkou. Tuto směs dusíme okolo půl hodiny. Poté přidáme slité a několikrát překrájené kysané zelí (můžeme ho i propláchnout pokud je na nás příliš kyselé) a dusíme další půlhodinu. Pokud je maso i zelí měkké (v opačném případě dále dusíme), stačí už jen do segedínu přimíchat z mouky udělanou jíšku a nechat vše provařit 10 až 15 minut a na úplný konec vmíchat i zakysanou smetanu.
Výživové hodnoty pro houbový segedínský guláš
*Uvedené nutriční hodnoty pro houbový segedínský guláš jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4673,7 |
Tuky | 374,1 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 148,6 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 37,5 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 162 g |
Cholesterol | 706,3 mg |
Sodík | 17561,6 mg |
Draslík | 4250,9 mg |
Sacharidy | 182,5 g |
– Z toho vláknina | 44,5 g |
– Z toho cukry | 51,1 g |
Proteiny | 143,1 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 214,1 % |
Vitamín B12 | 111,2 % |
Vitamín B6 | 191,7 % |
Vitamín C | 244,6 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 23,7 % |
Vápník | 69,8 % |
Měď | 81,5 % |
Kyselina listová | 87,2 % |
Železo | 161,2 % |
Hořčík | 67,9 % |
Mangan | 115 % |
Niacin | 195,6 % |
Kyselina pantothenová | 58,2 % |
Fosfor | 171,7 % |
Riboflavin | 169,6 % |
Selen | 218,8 % |
Thiamin | 343,3 % |
Zinek | 113,2 % |