Recept na velmi rychle připravený segedín v papiňáku.
Doba přípravy
1 hodina
Porce
Pro 4 osoby
Ingredience
600 g libového vepřového bůčku
600 g sterilovaného kysaného zelí
50 g rajského protlaku
300 ml vysokoprocentní smetany
2 cibule střední velikosti
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
1 polévková lžíce hladké mouky
1 až 2 polévkové lžíce sádla
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
Sůl
Kmín
Postup
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zpěnit v hrnci na sádle. Vložíme opláchnutý na kostky nakrájený bůček a na cibuli ho ze všech stran opékáme do zatažení. Posypeme mletou paprikou, kterou vmícháme do směsi a lehce ji orestujeme (dáváme pozor, aby se nepřipálila, protože jinak zhořkne). Zalijeme hrnkem horké vody, osolíme, okmínujeme, přidáme kuličky nového koření, bobkové listy, rajský protlak, slité a překrájené zelí, důkladně promísíme a v již uzavřeném papiňáku dusíme cca půl hodiny. Hrnec otevřeme a vmícháme do segedínu mouku rozkvedlanou ve vodě. Krátce povaříme. Na samotný závěr přidáme i smetanu a můžeme podávat. Ať vám chutná!
Výživové hodnoty pro segedínský guláš v papiňáku
*Uvedené nutriční hodnoty pro guláš v papiňáku jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD (celkem) | |
Celkové kalorie | 4690,5 |
Tuky | 458,8 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 196,4 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 42,3 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 192,6 g |
Cholesterol | 871,4 mg |
Sodík | 6874,4 mg |
Draslík | 3107,1 mg |
Sacharidy | 76,2 g |
– Z toho vláknina | 24 g |
– Z toho cukry | 13,9 g |
Proteiny | 74 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 171,8 % |
Vitamín B12 | 93,1 % |
Vitamín B6 | 113,6 % |
Vitamín C | 194,2 % |
Vitamín D | 39,4 % |
Vitamín E | 33,1 % |
Vápník | 52 % |
Měď | 59,8 % |
Kyselina listová | 62 % |
Železo | 95,2 % |
Hořčík | 44,9 % |
Mangan | 87,7 % |
Niacin | 158,9 % |
Kyselina pantothenová | 34,4 % |
Fosfor | 109,2 % |
Riboflavin | 129,6 % |
Selen | 85,9 % |
Thiamin | 189,7 % |
Zinek | 60,3 % |