Jednoduchý a chutný recept z vepřové kýty.
Doba přípravy
80 minut
Porce
Pro 4 osoby
Ingredience
700 g vepřové kýty
700 g kysaného bílého zelí
250 ml smetany na šlehání
3 ks cibule
4 lžíce sádla
1 až 2 lžíce másla (na jíšku)
1 až 2 lžíce hladké mouky (na jíšku)
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
Sůl
Postup
Nejdříve si připravíme cibuli, zelí a maso. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí propláchneme a překrájíme na menší kusy. Maso si opláchneme a nakrájíme na kostky cca 3 centimetry velké.
A teď už můžeme začít vařit. V rozpáleném hrnci nejdříve rozpustíme sádlo, na kterém v zápětí dozlatova orestujeme cibuli. Přidáme papriku, rychle ji orestujeme a vše zalijeme trochou vařící vody, aby paprika nezhořkla. Poté již můžeme přidat maso a celou směs osolit. Až se maso zatáhne, podlijeme ho vodou, nebo vývarem pokud máme, a dusíme až je maso napůl měkké. V této chvíli vložíme do hrnce i zelí a kmín, podle potřeby dolijeme další vodu a dusíme, než je maso i zelí zcela měkké. Přimícháme jíšku připravenou z másla a hladké mouky, necháme chvíli povařit, pak vlijeme i smetanu a vše necháme ještě zhruba 5 minut provařit, aby se všechny chutě spojily. Recept na guláš z vepřové kýty je hotov a můžeme podávat.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z vepřové kýty
*Uvedené nutriční hodnoty pro tento segedín jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 3308,4 |
Tuky | 266,3 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 113,1 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 25,4 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 106,7 g |
Cholesterol | 702,3 mg |
Sodík | 8,7 g |
Draslík | 4,5 g |
Sacharidy | 94,7 g |
– Z toho vláknina | 29,5 g |
– Z toho cukry | 14 g |
Proteiny | 139,9 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 202,1 % |
Vitamín B12 | 87,6 % |
Vitamín B6 | 230,9 % |
Vitamín C | 235,3 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 18,1 % |
Vápník | 65,9 % |
Měď | 81,4 % |
Kyselina listová | 85,5 % |
Železo | 133,9 % |
Hořčík | 77,7 % |
Mangan | 97,7 % |
Niacin | 165,4 % |
Kyselina pantothenová | 68,6 % |
Fosfor | 187,3 % |
Riboflavin | 163 % |
Selen | 272,8 % |
Thiamin | 382,7 % |
Zinek | 134,2 % |