Z hlediska použitého druhu masa ne příliš typický, přesto však vynikající recept z hovězí kližky.
Doba přípravy
80 minut
Porce
Pro 5 až 6 osob
Ingredience
1 kg hovězí kližky
1 kg bílého kysaného zelí
200 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně okolo 30%)
20 g hladké mouky
20 g másla
2 ks cibule
2 polévkové lžíce sádla
1,5 až 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky
1 čajová lžička drceného kmínu
Sůl
Pepř
Postup
V rozehřátém hrnci rozpustíme sádlo a necháme na něm dorůžova udělat nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme mletou sladkou papriku, rychle ji orestujeme a zalijeme trochou horké vody, aby nám nezhořkla. Následně do hrnce vložíme i na kostky nakrájenou kližku, celou směs osolíme a maso necháme zatáhnout. Pak už podlijeme horkou vodou (nebo ještě lépe vývarem) a necháme maso vydusit do poloměkka. Až je maso poloměkké, přidáme i propláchnuté a překrájené zelí a necháme dusit doměkka společně s masem. Pokud je potřeba podléváme v průběhu celého dušení vodou (vývarem). Ve chvíli kdy to hotové, okořeníme guláš kmínem a pepřem, zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z hladké mouky a másla a zjemníme přilitím smetany. Ještě chvíli necháme provařit a segedínský guláš z hovězí kližky je hotový.
Podávání
Servírujeme tradičně s houskovým, či kynutým knedlíkem.
Výživové hodnoty pro segedínský guláš z hovězí kližky
*Uvedené nutriční hodnoty tohoto segedínu jsou přibližné
Počet/množství/% naplnění DDD | |
Celkové kalorie | 2600,7 |
Tuky | 148,1 g |
– Nasycené mastné kyseliny | 77 g |
– Polynenasycené mastné kyseliny | 7,1 g |
– Mononenasycené mastné kyseliny | 29,1 g |
Cholesterol | 156,1 mg |
Sodík | 11,4 g |
Draslík | 2,7 g |
Sacharidy | 95,1 g |
– Z toho vláknina | 35,2 g |
– Z toho cukry | 19,3 g |
Proteiny | 232,8 g |
Vitamíny, minerály a stopové prvky | |
Vitamín A | 193,7 % |
Vitamín B12 | 10,4 % |
Vitamín B6 | 108,3 % |
Vitamín C | 288,5 % |
Vitamín D | 0 % |
Vitamín E | 15,8 % |
Vápník | 63,9 % |
Měď | 64,2 % |
Kyselina listová | 89 % |
Železo | 119,6 % |
Hořčík | 53,9 % |
Mangan | 111,3 % |
Niacin | 26,6 % |
Kyselina pantothenová | 22,4 % |
Fosfor | 53,1 % |
Riboflavin | 54,1 % |
Selen | 27,8 % |
Thiamin | 42,4 % |
Zinek | 25 % |