Sojový segedínský guláš

By | 1.4.2015

Hledáte-li vegetariánskou alternativu tohoto skvělého jídla, pak oceníte tento sojový recept.

Sojový segedínský guláš

Doba přípravy

90 minut

Porce

Pro 3 až 4 osoby




Ingredience

100 g kostek sojového masa

500 g bílého kysaného zelí

100 g rajského protlaku

750 ml zeleninového bujónu

200 ml zakysané smetany

2 cibule

1 stroužek česneku

2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

1/2 čajové lžičky drceného kmínu

Olej

Majoránka

Sůl

Pepř




Postup

Zeleninový vývar přivedeme k varu a sojové maso v něm uvaříme doměkka. Poté sojové kostky vyjmeme a necháme okapat. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme dozlatova na kousky nakrájenou cibuli. Až je cibule hotová, přidáme k ní rajský protlak a mletou papriku, chvíli vše pražíme a pak přidáme do hrnce ještě sojové kostky, kmín, majoránku, sůl a pepř. Směs lehce podlijeme vývarem a zhruba 10 minut dusíme. Následně přidáme ještě propláchnuté a nakrájené kysané zelí, vše podlijeme zbytkem vývaru (pokud nám nezbyl, vystačíme si s horkou vodou) a dusíme dalších 20 až 30 minut, než je zelí dostatečně měkké. Na závěr vložíme rozetřený česnek a kysanou smetanu, promícháme a ještě pár minut necháme zavařit.

Podávání

Podáváme s kynutým, nebo houskovým knedlíkem.

Výživové hodnoty pro sojový segedínský guláš

*Uvedené nutriční hodnoty pro sojový recept na segedín jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 1404,5
Tuky 76,3 g
–        Nasycené mastné kyseliny 29,8 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 23 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 18,4 g
Cholesterol 88 mg
Sodík 12,7 g
Draslík 2,2 g
Sacharidy 119,6 g
–        Z toho vláknina 23,7 g
–        Z toho cukry 29,7 g
Proteiny 69,3 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 262,2 %
Vitamín B12 10, %
Vitamín B6 82 %
Vitamín C 179,4 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 92,6 %
Vápník 49,4 %
Měď 44,1 %
Kyselina listová 52,3 %
Železo 90,7 %
Hořčík 39,6 %
Mangan 71,8 %
Niacin 21,8 %
Kyselina pantothenová 19,9 %
Fosfor 42,9 %
Riboflavin 45,2 %
Selen 14,3 %
Thiamin 26,4 %
Zinek 18,6 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Sojový segedínský guláš
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)