Zvěřinový segedínský guláš

By | 29.3.2015

Máte rádi maso z divočáka? Pokud ano, tak si jistě zamilujete tento recept na zvěřinový segedín.

Zvěřinový segedínský guláš

Doba přípravy

2 hodiny

Porce

Pro 4 strávníky

Ingredience

800 g masa z divokého prasete (vhodná je plec)

400 g kysaného zelí

300 ml hovězího vývaru

150 ml zakysané smetany

100 g vepřového sádla

3 polévkové lžíce hladké mouky

3 středně velké cibule

3 stroužky česneku

2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

5 bobkových listů

1/2 čajové lžičky celého kmínu

Sůl a pepř

Postup

Maso si očistíme a ořežeme. Ještě v celku ho opláchneme a utěrkou osušíme. Nakonec ho zpracujeme na zhruba třícentimetrové kostky. Cibule oloupeme a rozkrájíme na větší kousky. V tlustostěnném hrnci rozehřejeme půlku připraveného vepřového sádla, na kterém začneme smažit cibuli, Jakmile je cibule osmahnutá, přidáme maso a zprudka ho restujeme, dokud se nám všechny kousky důkladně nezatáhnou. Směs osolíme, opepříme a zasypeme mletou sladkou paprikou. Za stálého míchání necháme papriku krátce osmahnout, ale musí to být opravdu chvilka, jinak nám zhořkne. Vše zalijeme vývarem. Do hrnce vložíme kmín, bobkové listy a prolisovaný česnek a celou směs dusíme do změknutí masa. Zatímco se nám maso dusí, uděláme si z druhé poloviny sádla a mouky jíšku, kterou guláš posléze zahustíme. Také si propláchneme kysané zelí a překrájíme jej na kusy. Když je maso téměř ideálně měkké, přidáme do hrnce zelí, promícháme, zahustíme jíškou, opět promícháme a vše necháme ještě přibližně čtvrt hodiny povařit. Na závěr vlijeme smetanu a podle potřeby případně dosolíme a dopepříme. Zvěřinový segedínský guláš je hotový a my se můžeme dát do jídla. Vůbec mu však neuškodí, když ho necháme v lednici den uležet, respektive když si ho připravíme den dopředu. Chutě se tím krásně propojí a rozvinou.

Výživové hodnoty pro zvěřinový segedínský guláš

*Uvedené nutriční hodnoty pro zvěřinový segedínský guláš jsou přibližné

Počet/množství/% naplnění DDD (celkem)
Celkové kalorie 2894,6
Tuky 193,2 g
–        Nasycené mastné kyseliny 59,8 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 14,3 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 55 g
Cholesterol 661 mg
Sodík 6725,5 mg
Draslík 2030,8 mg
Sacharidy 100,9 g
–        Z toho vláknina 23,8 g
–        Z toho cukry 8,8 g
Proteiny 202 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A 175,9 %
Vitamín B12 11 %
Vitamín B6 85,9 %
Vitamín C 159,9 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 15,4 %
Vápník 75,8 %
Měď 41 %
Kyselina listová 71,5 %
Železo 370,7 %
Hořčík 38,7 %
Mangan 103,1 %
Niacin 42,3 %
Kyselina pantothenová 18,2 %
Fosfor 47,6 %
Riboflavin 55 %
Selen 38,9 %
Thiamin 49,9 %
Zinek 20,6 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Zvěřinový segedínský guláš
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zpět na hlavní stranu