Veganský segedínský guláš

By | 28.3.2015

Snadný a rychle připravený veganský segedín.

Veganský segedínský guláš

Doba přípravy

1 hodina

Porce

Pro 6 strávníků




Ingredience

200 g sojových kousků, nebo kostek

1 kg kysaného zelí

200 ml smetany rostlinného původu

2 středně velké cibule

2 polévkové lžíce mleté papriky (1 pálivá + 1 sladká)

2 polévkové lžíce hladké mouky

2 polévkové lžíce sojové omáčky

7 kuliček nového koření

4 bobkové listy

Olej




Postup

Sojové kousky (kostky) uvaříme dle návodu na obalu, nebo podle vlastního oblíbeného receptu. Po uvaření je slijeme a přes cedník z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Již během vaření sojových kousků oloupeme cibuli, nakrájíme ji (ne na moc malé kousky) a v hrnci ji začneme smažit na oleji. Jakmile nám zrůžoví, přisypeme veškerou mletou papriku, zamícháme a papriku v rychlosti lehce osmahneme. Poté přisypeme hladkou mouku, důkladně promícháme a ihned zalijeme dostatečným množstvím vařící vody. Nyní do hrnce přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí (lák z něj nevylévejte, ale nechte si ho na případné dochucení, kdyby se vám zdál segedín málo kyselý), sojové kousky, sojovou omáčku, kuličky nového koření a bobkové listy a celu směs dusíme, dokud zelí nepovolí. V této chvíli je veganský segedínský guláš prakticky hotov, stačí ho jen zahustit rostlinou smetanou a ještě několik minut povařit.

Jinak samozřejmě nezapomeňte vytáhnout ze segedínu po uvaření bobkové listy a nové koření. Není to sice naprostá nutnost, ale málokdo ocení, když do nich během jídla kousne.

Výživové hodnoty pro veganský segedínský guláš

*Uvedené nutriční hodnoty pro veganský segedín jsou přibližné

Počet/množství/% naplnění DDD (celkem)
Celkové kalorie 1651,6
Tuky 53,9 g
–        Nasycené mastné kyseliny 7,7 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 20,1 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 21 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8589,6 mg
Draslík 2921,7 mg
Sacharidy 185,7 g
–        Z toho vláknina 37,1 g
–        Z toho cukry 42,8 g
Proteiny 125,4 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A 154,6 %
Vitamín B12 0 %
Vitamín B6 112 %
Vitamín C 290,5 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 92,2 %
Vápník 45,6 %
Měď 64,6 %
Kyselina listová 90,9 %
Železo 124,1 %
Hořčík 52 %
Mangan 134,3 %
Niacin 32,7 %
Kyselina pantothenová 16,4 %
Fosfor 53,1 %
Riboflavin 42,5 %
Selen 29,5 %
Thiamin 42,8 %
Zinek 23,1 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Veganský segedínský guláš
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)