Segedín z hovězí kližky

By | 2.4.2015

Z hlediska použitého druhu masa ne příliš typický, přesto však vynikající recept z hovězí kližky.

Segedínský guláš z hovězí kližky

Doba přípravy

80 minut

Porce

Pro 5 až 6 osob

Ingredience

1 kg hovězí kližky

1 kg bílého kysaného zelí

200 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně okolo 30%)

20 g hladké mouky

20 g másla

2 ks cibule

2 polévkové lžíce sádla

1,5 až 2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

1 čajová lžička drceného kmínu

Sůl

Pepř

Postup

V rozehřátém hrnci rozpustíme sádlo a necháme na něm dorůžova udělat nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidáme mletou sladkou papriku, rychle ji orestujeme a zalijeme trochou horké vody, aby nám nezhořkla. Následně do hrnce vložíme i na kostky nakrájenou kližku, celou směs osolíme a maso necháme zatáhnout. Pak už podlijeme horkou vodou (nebo ještě lépe vývarem) a necháme maso vydusit do poloměkka. Až je maso poloměkké, přidáme i propláchnuté a překrájené zelí a necháme dusit doměkka společně s masem. Pokud je potřeba podléváme v průběhu celého dušení vodou (vývarem). Ve chvíli kdy to hotové, okořeníme segedínský guláš kmínem a pepřem, zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z hladké mouky a másla a zjemníme přilitím smetany. Ještě chvíli necháme provařit a segedínský guláš z hovězí kližky je hotový.

Podávání

Servírujeme tradičně s houskovým, či kynutým knedlíkem.

Výživové hodnoty pro segedínský guláš z hovězí kližky

*Uvedené nutriční hodnoty tohoto segedínu jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 2600,7
Tuky 148,1 g
–        Nasycené mastné kyseliny 77 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 7,1 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 29,1 g
Cholesterol 156,1 mg
Sodík 11,4 g
Draslík 2,7 g
Sacharidy 95,1 g
–        Z toho vláknina 35,2 g
–        Z toho cukry 19,3 g
Proteiny 232,8 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 193,7 %
Vitamín B12 10,4 %
Vitamín B6 108,3 %
Vitamín C 288,5 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 15,8 %
Vápník 63,9 %
Měď 64,2 %
Kyselina listová 89 %
Železo 119,6 %
Hořčík 53,9 %
Mangan 111,3 %
Niacin 26,6 %
Kyselina pantothenová 22,4 %
Fosfor 53,1 %
Riboflavin 54,1 %
Selen 27,8 %
Thiamin 42,4 %
Zinek 25 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Segedínský guláš z hovězí kližky
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zpět na hlavní stranu