Segedín podle Romana Vaňka

By | 30.3.2015

V tomto receptu si představíme, jak uvařit toto jídlo podle Romana Vaňka.

Segedínský guláš podle Romana Vaňka

Doba přípravy

2 hodiny

Porce

Pro 5 až 6 osob

Ingredience

1 kg vepřové plece

500 g bílého kysaného zelí

1,5 l vývaru

250 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně 30%)

5 cibulí střední velikosti

5 stroužků česneku

4 polévkové lžíce vepřového sádla

2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

2 polévkové lžíce hladké mouky

1 čajová lžička drceného kmínu

5 bobkových listů

Sůl

Pepř

Zakysaná smetana

Postup

Do rozpáleného hrnce dáme sádlo a na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli, než zezlátne. Poté přidáme kmín a vepřové maso nakrájené na kostky o velikosti 2 až 3 centimetry, které restujeme. Až se maso zatáhne, vložíme do hrnce rozlisovaný česnek a celou směs zaprášíme moukou a chvilku orestujeme. Po zhruba minutě přidáme i mletou papriku a opět chvilku orestujeme. Následně již přidáme vývar společně s bobkovými listy a maso začneme dusit. Po zhruba půl hodině, kdy je maso již poloměkké, přidáme také kysané zelí (pro chuť můžeme přilít i část zelného nálevu) a vše znovu dusíme asi půl hodiny. Rozhodující je, aby bylo maso i zelí měkké. Pro zjemnění přilijeme ještě smetanu na vaření a několik minut ještě povaříme. Na závěr pak ze segedínu vyndáme bobkové listy a dochutíme ho pepřem a solí.

Podávání

Segedínský guláš podáváme se zakysanou smetanou, kterou dáme na talíř lžící doprostřed guláše.

Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Romana Vaňka

*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Romana Vaňka jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 4192,5
Tuky 323,6 g
–        Nasycené mastné kyseliny 135,1 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 35,6 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 139,3 g
Cholesterol 922,3 mg
Sodík 14,9 g
Draslík 8,2 g
Sacharidy 127,4 g
–        Z toho vláknina 30 g
–        Z toho cukry 16,9 g
Proteiny 200,4 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 200,3 %
Vitamín B12 174,9 %
Vitamín B6 317,1 %
Vitamín C 224,4 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 20,4 %
Vápník 86,1 %
Měď 174,2 %
Kyselina listová 109,1 %
Železo 183,7 %
Hořčík 101,3 %
Mangan 288,3 %
Niacin 406 %
Kyselina pantothenová 97,9 %
Fosfor 350,2 %
Riboflavin 259,7 %
Selen 437,8 %
Thiamin 545 %
Zinek 205,8 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Segedínský guláš podle Romana Vaňka
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zpět na hlavní stranu