Segedínský guláš podle Marie Sandtnerové

By | 30.3.2015

Recept podle Marie Sandtnerové, ikony české kuchyně a českých kuchařek.

Segedínský guláš podle Marie Sandtnerové

Doba přípravy

1,5 hodiny

Porce

Pro 5 až 6 osob

Ingredience

1 kg vepřového bůčku

300 g bílého kysaného zelí

70 g cibule

40 g slaniny, nebo sádla

30 g másla

30 g hladké mouky

250 ml kysané smetany

1 rajče střední velikosti

2 polévkové lžíce mleté papriky (sladké/pálivé)

1 čajová lžička drceného kmínu

Sůl

Postup

V rozehřátém hrnci necháme rozpustit slaninu, nebo sádlo a dozlatova na ní orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Až je cibule krásně zlatá, přidáme drcený kmín, mletou papriku (to zda použijete sladkou, pálivou či jejich kombinaci, záleží čistě na vaší chuti) a osolené maso nakrájené na asi 2 centimetry velké kostky. Maso necháme v hrnci zatáhnout a následně vše podlijeme vařící vodou a dusíme zhruba 30 minut až je maso poloměkké. Poté přidáme do hrnce i oprané a pokrájené kysané zelí, dolijeme odpařenou vodu a dusíme zhruba dalších 30 minut až je maso i kysané zelí zcela měkké. Na závěr do segedínu přidáme kysanou smetanu, prolisované rajče a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme si udělali z hladké mouky a másla.

Tip

V průběhu dušení segedínský guláš kontrolujte a občas zamíchejte, aby se vám nepřipálil.

Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Marie Sandtnerové

*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Marie Sandtnerové jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 3908,9
Tuky 322,2 g
–        Nasycené mastné kyseliny 134 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 30,7 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 130,6 g
Cholesterol 923,7 mg
Sodík 6,3 g
Draslík 4,6 g
Sacharidy 67 g
–        Z toho vláknina 16,3 g
–        Z toho cukry 6,9 g
Proteiny 185,2 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 221,6 %
Vitamín B12 119,8 %
Vitamín B6 253 %
Vitamín C 133,6 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 16,7 %
Vápník 51,2 %
Měď 71,7 %
Kyselina listová 60,5 %
Železo 119,8 %
Hořčík 74,8 %
Mangan 60,5 %
Niacin 226,6 %
Kyselina pantothenová 85,3 %
Fosfor 231,5 %
Riboflavin 206,4 %
Selen 376,4 %
Thiamin 524,3 %
Zinek 174,3 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Segedínský guláš podle Marie Sandtnerové
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zpět na hlavní stranu