Segedínský guláš podle Eleka Magyara

By | 2.4.2015

Jeden z klasických a léty prověřených receptů. To je původní verze podle Eleka Magyara.

Segedínský guláš podle Eleka Magyara

Doba přípravy

2 hodiny (den na odležení)

Porce

Pro 4 osoby

Ingredience

800 g vepřového masa

300 g kysaného bílého zelí

200 ml kysané smetany

2 malé cibule

2 polévkové lžíce sádla

2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

Sůl

Postup

Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V rozpáleném kastrolu rozpustíme sádlo a na něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a mletou papriku (papriku přidejte až ke konci restování, protože jakmile se jen lehce připálí, tak zhořkne). Poté přidáme maso, necháme ho zatáhnout, celu směs podlijeme vodou, osolíme a necháme dusit doměkka, což by mělo trvat zhruba hodinu.

V jiném hrnci necháme na troše sádla a části zelného nálevu udělat zelí doměkka. Poté hotové zelí přidáme k již změklému masu, přidáme smetanu, lehce povaříme a necháme zcela vychladnout. Prakticky hotový segedínský guláš necháme jeden den odležet v chladu, aby došlo k propojení jednotlivých chutí. Před podáváním ohřejeme na mírném ohni.

Podávání

Podáváme s pšeničným chlebem, nebo houskovým knedlíkem.

Kdo je Elek Magyar (*1875 – †1947)

Maďarský novinář a spisovatel zabývající se gastronomií. Mimo jiné napsal slavnou kuchařkuGurmánská kuchařka: Maďarská kuchyně“.

Výživové hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara

*Uvedené nutriční hodnoty pro segedínský guláš podle Eleka Magyara jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 2833
Tuky 231,5 g
–        Nasycené mastné kyseliny 92,6 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 23,1 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 95,7 g
Cholesterol 680,3 mg
Sodík 5 g
Draslík 3,7 g
Sacharidy 41,2 g
–        Z toho vláknina 15,2 g
–        Z toho cukry 6,8 g
Proteiny 146,2 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 179,2 %
Vitamín B12 95,3 %
Vitamín B6 211,8 %
Vitamín C 117,1 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 10 %
Vápník 41,6 %
Měď 57,2 %
Kyselina listová 41,8 %
Železo 89,1 %
Hořčík 59,1 %
Mangan 43,1 %
Niacin 173,7 %
Kyselina pantothenová 66,4 %
Fosfor 183,6 %
Riboflavin 159,1 %
Selen 289,8 %
Thiamin 406,5 %
Zinek 139,5 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Segedínský guláš podle Eleka Magyara
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zpět na hlavní stranu