Pikantní segedín

By | 4.4.2015

Připravíme si pálivou verzi tohoto legendárního jídla.

Pikantní segedínský guláš

Doba přípravy

2 hodiny

Porce

Pro 5 až 6 osob




Ingredience

750 g vepřového masa

1 kg bílého kysaného zelí

100 g slaniny

300 ml zakysané smetany

300 ml světlého 10° piva

3 velké cibule

3 stroužky česneku

2 polévkové lžíce vepřového sádla

1 polévková lžíce rajského protlaku

2 polévkové lžíce hladké mouky

5 vrchovatých čajových lžiček mleté sladké papriky

1 čajová lžička celého kmínu

2 feferonky

2 bobkové listy

Sůl

Pepř




Postup

V rozpáleném hrnci rozpustíme sádlo a opečeme na něm na kousky nakrájenou slaninu. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji dorůžova. Hrnec sundáme z plotny a vložíme do něj na 2 až 3 centimetry velké kostky nakrájené vepřové maso a mletou papriku. Řádně promícháme, hrnec vrátíme na plotnu, rychle orestujeme maso (dáváme pozor, aby se nepřipálila paprika, protože by tím zhořkla) a přidáme bobkové listy, rajský protlak, kmín, lisovaný česnek, feferonky a sůl. Znovu promícháme, celou směs podlijeme pivem a dusíme maso doměkka, což bude trvat zhruba hodinu. Až je maso měkké, vložíme do hrnce i propláchnuté a překrájené kysané zelí. Podle potřeby podlijeme pivem (vodou) a znovu necháme dusit do změknutí zelí. Na závěr už je zbývá guláš zjemnit a zahustit zakysanou smetanou (nesmí být vychlazená z lednice, jinak by se srazila), do které jsme zašlehali hladkou mouku a ještě 5 až 10 minut povařit, aby se všechny chutě řádně propojily. Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme.

Podávání

Servírujeme s knedlíkem, nebo chlebem.

Výživové hodnoty pro pikantní segedínský guláš

*Uvedené nutriční hodnoty pro pikantní recept na segedín jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 4051
Tuky 299,4 g
–        Nasycené mastné kyseliny 120,7 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 24 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 978 g
Cholesterol 748,8 mg
Sodík 11,5 g
Draslík 5,7 g
Sacharidy 145,2 g
–        Z toho vláknina 42,2 g
–        Z toho cukry 21,1 g
Proteiny 181,1 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 219,2 %
Vitamín B12 96 %
Vitamín B6 294 %
Vitamín C 355 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 20,7 %
Vápník 90,3 %
Měď 108,4 %
Kyselina listová 125,3 %
Železo 191,8 %
Hořčík 102,9 %
Mangan 165,4 %
Niacin 192,3 %
Kyselina pantothenová 80,9 %
Fosfor 218,9 %
Riboflavin 190,8 %
Selen 303,7 %
Thiamin 425,2 %
Zinek 151,3 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Pikantní segedínský guláš
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)