Maďarský segedínský guláš

By | 30.3.2015

Přinášíme tradiční maďarský recept.

Maďarský segedínský guláš

Doba přípravy

2,5 hodiny

Porce

Pro 6 osob

Ingredience

1,5 kila vepřové plece

1,5 kilo bílého kysaného zelí

300 ml smetany s vysokým obsahem tuku (ideálně 30%)

300 ml lehkého bílého vína

150 ml oleje

4 velké cibule

2 polévkové lžíce mleté sladké papriky

1 polévková lžíce mleté pálivé papriky

3 polévkové lžíce hladké mouky

0,5 čajové lžičky celého kmínu

15 kuliček černého pepře

5 kuliček nového koření

3 bobkové listy

Sůl

Pepř

Postup

V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej, na kterém dorůžova osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli. Poté sundáme hrnec z plamene, aby olej lehce zchladnul. Přidáme sladkou i pálivou mletou paprikou, rychle vařečkou zapravíme do oleje s cibulí a zalijeme asi 200 ml vařící vody (pokud to neuděláte, paprika vám s největší pravděpodobností zhořkne). Pak už jen přidáme na větší kostky nakrájené maso, proprané a rozkrájené kysané zelí, bobkové listy, kuličky nového koření a černého pepře, kmín, část nálevu z kysaného zelí, bílé víno a vše přiměřeně osolíme. Celou směs důkladně promícháme, přivedeme k varu a za občasného míchání dusíme 1 až 1,5 hodiny. Až je maso i zelí měkké vlijeme do hrnce směs smetany a mouky a ještě pár minut vše povaříme, aby došlo ke zjemnění a propojení chutí. Na závěr můžeme ještě dosolit a dopepřit.

Nezapomeňte

Před podáváním nezapomeňte vyjmout bobkové listy a kuličky nového koření a pepře.

Podávání

Klasickou přílohou je houskový, nebo kynutý knedlík.

Tip

Jestliže se vám během dušení odpaří velké množství tekutiny, což je značně pravděpodobné, nedolévejte to vodou, ale bílým vínem.

Výživové hodnoty pro maďarský segedínský guláš

*Uvedené nutriční hodnoty pro maďarský segedínský guláš jsou přibližné

  Počet/množství/% naplnění DDD
Celkové kalorie 6727,1
Tuky 522,6 g
–        Nasycené mastné kyseliny 160,9 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 136,7 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 182,8 g
Cholesterol 1,2 g
Sodík 18,1 g
Draslík 9,2 g
Sacharidy 182,6 g
–        Z toho vláknina 59,1 g
–        Z toho cukry 29 g
Proteiny 289,2 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky      
Vitamín A 276,1 %
Vitamín B12 175 %
Vitamín B6 472,3 %
Vitamín C 482,4 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 398,6 %
Vápník 112,3 %
Měď 169,4 %
Kyselina listová 169,1 %
Železo 270,9 %
Hořčík 158,9 %
Mangan 277,1 %
Niacin 346 %
Kyselina pantothenová 135,8 %
Fosfor 376,5 %
Riboflavin 317,6 %
Selen 574,5 %
Thiamin 805,9 %
Zinek 279,5 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Maďarský segedínský guláš
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zpět na hlavní stranu