Maďarská kuchyně

Dnešní maďarská kuchyně je mixem mnoha vnějších vlivů, na které nemalou měrou působily přirozené přírodní a klimatické podmínky této země.

Samotný základ položily pokrmy maďarských kočovných kmenů vedené knížetem Arpádem, které sem přišly na konci 9. století našeho letopočtu. Od té doby ji v průběhu času ovlivňovaly v menší či větší míře jiné národní kuchyně a také různé etnické vlivy. V tomto ohledu se na ní nejvíce projevila kuchyně turecká (v době kdy území ovládala Osmanská říše) a rakouská, potažmo i německá (v době kdy bylo maďarské území součástí Rakouska-Uherska). V menší míře na ni pak působily třeba i židovská, italská, srbská a mnohé další. Samotnou kapitolou je pak maďarská krajina, respektive její klimatické a přírodní podmínky. Převažující nížiny a dostatek tepla, slunce a vláhy jsou naprosto ideální pro rostlinnou i živočišnou výrobu nejrůznějšího charakteru, což je na zdejších jídlech znát.

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně a nejpoužívanější suroviny

Jak jsme již zmínili, přírodní podmínky pro zemědělství jsou v Maďarsku více než vhodné, a tak mohla maďarská kuchyně vždy těžit z dostatku surovin vysoké kvality. Zcela nejoblíbenějším druhem masa je vepřové (pochází odsud ostatně legendární plemeno prasat Mangalica), ale hojně je používáno též hovězí a sladkovodní ryby jako takové. Typické je používání zeleniny, jako jsou rajčata, papriky, cibule, zelí, dýně nebo česnek. Zapomenout pak v rámci pečiva nesmíme na klasický bílý chléb. Značné oblibě se těší zakysaná smetana. Na závěr pak nesmíme zapomenout na dvě patrně největší ikony maďarské kuchyně, kterými jsou víno a mletá paprika ve všech jejich myslitelných formách.

Maďarská jídla

Maďarská kuchyně se může pochlubit skutečně širokou škálou národních i regionálních pokrmů a potravinářských produktů nejrůznějšího typu. Asi se nám nepodaří zmínit všechny, ale pokusíme se vybrat alespoň ty nejdůležitější. Z níže uvedeného seznamu je pak zřejmé to, o čem jsme mluvili již výše, a to fakt, že je maďarská kuchyně silně ovlivněna jinými národními kuchyněmi. Ve výčtu tak najdeme pokrmy, které svým skutečným původem sice nejsou maďarské, ale natolik se v této zemi uchytily a jsou konzumovány po dost dlouhou dobu na to, aby se dali označit za pro tuto zemi tradiční, respektive typické chcete-li.

Hlavní jídla

  1. Csirkepaprikás – kuřecí paprikáš, dušené kuřecí na paprice se smetanou
  2. Császármorzsa – císařský trhanec, trhaná karamelizovaná palačinka
  3. Fasírt – karbanátek / masová kulička
  4. Főzelék – hustá zeleninová polévka
  5. Lecsó – lečo
  6. Palacsinta – palačinka
  7. Paprikás krumpli – buřtguláš
  8. Pecsenye – vepřová pečeně se zelím
  9. Pörkölt – perkelt / guláš
  10. Rakott káposzta – koložvárské zelí, zapečené jídlo vrstvené z perkeltu, zelí, rýže a zakysané smetany (něco jako lasagne na maďarský způsob)
  11. Rakott krumpli – zapečené brambory s vejci, klobásou, šunkou a zakysanou smetanou
  12. Rántott sajt – smažený sýr
  13. Sólet – šoulet
  14. Stefánia szelet – vepřová sekaná roláda s vejcem
  15. Székelygulyás – segedínský guláš, neboli segedín
  16. Szilvásgombóc – smažené švestkové knedlíky
  17. Szűz tekercsek – plněná vepřová roláda
  18. Töltött káposzta – kapustové závitky
  19. Töltött paprika – mletým masem a rýží plněné papriky
  20. Töltött tojás – plněná vajíčka
  21. Túrógombóc – sladké tvarohové knedlíky
  22. Túrós csusza – nudle s tvarohem a slaninou
  23. Vadas marha – hovězí s omáčkou z kořenové zeleniny, jídlo velice podobné české svíčkové
  24. Bécsi szelet – vídeňský řízek

Guláš

Polévky

  1. Borleves – z vína
  2. Gulyásleves – gulášová polévka
  3. Halászlé – ostrá rybí
  4. Hideg meggyleves – studená kyselá polévka z třešní
  5. Húsleves – kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi
  6. Jókai bableves – fazolová (nese jméno kuchaře, který ji vytvořil – Jókai Mór)
  7. Köménymagleves – kmínová
  8. Krumplileves – bramborová
  9. Pacal – dršťková
  10. Palócleves – zeleninová polévka gulášového typu se skopovým masem a zakysanou smetanou
  11. Tojásleves – kmínová se zastřeným vejcem
  12. Vadgombaleves – houbová
  13. Zöldségleves – zeleninová

Gulášová polévka

Salámy, klobásy a párky

  1. Csabai kolbász – čabajka, ostrá uzená klobása (vyrábí se ve městě Békéscsaba)
  2. Debreceni kolbász – debrecínský párek
  3. Disznósajt – tlačenka
  4. Gyulai kolbász – ostrá klobása (vyrábí se ve městě Gyula)
  5. Lókolbász – koňská klobása
  6. Májas hurka – jitrnice
  7. Szalonna – slanina
  8. Téliszalámi – uherský salám, čili uherák
  9. Virsli – klasický párek
  10. Véres hurka – jelito

Čabajka

Dezerty a sladkosti

  1. Arany galuska – buchtičky s vanilkovým krémem
  2. Bejgli – závin tradičně plněný mákem, nebo ořechy
  3. Birsalma sajt – kdoulové želé
  4. Csöröge – smažené kousky kynutého těsta posypané moučkovým cukrem
  5. Dobos torta – Dobošův dort, vrstvený čokoládo-karamelový piškotový dort (vymyslel jej maďarský mistr cukrář József Dobos, podle něhož je i pojmenován)
  6. Esterházy torta – vrstvený dort z těsta z mandlí, nebo vlašských ořechů s krémem z příchutí vanilky, nebo koňaku
  7. Flódni – dezert maďarských židů, vrstvený moučník, jednotlivé vrstvy náplně mezi pláty těsta jsou udělány z máku, vlašských ořechů, jablek a švestkových povidel
  8. Gesztenyepüré – mačkané uvařené jedlé kaštany dochucené cukrem a rumem podávané se smetanou
  9. Halva – chalva, laskomina tureckého původu vyráběna hlavně ze slunečnicových semen
  10. Képviselő Fánk – větrník, dezert z odpalovaného těsta plněný vanilkovým krémem a šlehačkou
  11. Kuglóf – bábovka
  12. Kürtőskalács – trdelník
  13. Lekvár – maďarská obdoba marmelády
  14. Linzer torta – linecký koláč
  15. Madártej – mléčný puding s knedlíčky z vaječného bílku
  16. Piskóta – piškot
  17. Rétes – závin (višňový, makový, tvarohový)
  18. Rigó Jancsi – čokoládový piškotový dort plněný krémem a potažený vrstvou čokolády
  19. Somlói galuska – piškotový řez s vanilkovým krémem, rozinkovým rozvarem, šlehačkou, vlašskými ořechy a čokoládovou polevou
  20. Szaloncukor – vánoční fondánový bonbón v čokoládě u nás známý jako salónka
  21. Törökméz – turecký med
  22. Túró Rudi – čokoládová tyčinka plněná tvarohem
  23. Vaníliás kifli – vanilkové rohlíčky
  24. Vargabéles – tvarohový koláč

Dobošův dort

Ostatní

  1. Bundás kenyér – Smažený chléb ve vejci (nejčastěji podávaný jen tak, nebo se špenátem)
  2. Egri Bikavér – Býčí krev, silně aromatické červené víno z oblasti města Eger
  3. Fánk – kobliha
  4. Grízgaluska – semolinové knedlíčky do polévky
  5. Kenyér / cipó – bílý chléb
  6. Kifli – tukový rohlík
  7. Körözött / liptai túró – liptovská pomazánka, pomazánka se sladkou mletou paprikou a cibulí
  8. Lángos – langoš
  9. Libamájpástétom – paštika z husích jater
  10. Májgaluska – játrové knedlíčky do polévky
  11. Perec – preclík
  12. Pálinka – pálenka (barack pálinka – meruňkovice, cseres pálinka – třešňovice, törköly pálinka – mlátovice)
  13. Pogácsa – slané pečivo se slaninou ve tvaru bochánku
  14. Rizi-bizi – příloha na styl rizota, rýže s hráškem
  15. Tarhonya – tarhoňa, těstovinová rýže
  16. Tokaji – Tokajské víno, silně aromatické bílé víno zlaté barvy
  17. Unicum-zwack – bylinný likér s více než 200letou tradicí výroby (pochází z Budapešti)
  18. Vinetta / padlizsán krém – lilková pomazánka
  19. Zsemle – houska / žemle

Unicum ZWACK