Houbový segedínský guláš

By | 14.3.2015

Přinášíme recept na vynikající houbový segedín.

Houbový segedínský guláš

Doba přípravy

1 hodina 40 minut

Porce

Pro 5 až 6 strávníků

Ingredience

400 g vepřového bůčku

400 g vepřového plecka

800 g kysaného zelí

1 l vývaru

250 ml zakysané smetany

2 hrsti sušených hub

2 středně velké cibule

3 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce vepřového sádla

2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

1 vrchovatá lžička mleté pálivé papriky

1 vrchovatá lžička sušené drhnuté majoránky

3 bobkové listy

Sůl, pepř a kmín

Postup

V hrnci na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme opláchnutý a na větší kostky nakrájený bůček a plecko a restujeme je tak dlouho, dokud se nám ze všech stran dokonale nezatáhnou. Směs posypeme mletou paprikou, kterou po vsypání neustále mícháme, abychom ji lehce orestovali a zároveň nepřipálili. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme houby společně s prolisovaným česnekem, kmínem, bobkovými listy a majoránkou. Tuto směs dusíme okolo půl hodiny. Poté přidáme slité a několikrát překrájené kysané zelí (můžeme ho i propláchnout pokud je na nás příliš kyselé) a dusíme další půlhodinu. Pokud je maso i zelí měkké (v opačném případě dále dusíme), stačí už jen do segedínu přimíchat z mouky udělanou jíšku a nechat vše provařit 10 až 15 minut a na úplný konec vmíchat i zakysanou smetanu.

Výživové hodnoty pro houbový segedínský guláš

*Uvedené nutriční hodnoty pro houbový segedínský guláš jsou přibližné

Počet/množství/% naplnění DDD (celkem)
Celkové kalorie 4673,7
Tuky 374,1 g
–        Nasycené mastné kyseliny 148,6 g
–        Polynenasycené mastné kyseliny 37,5 g
–        Mononenasycené mastné kyseliny 162 g
Cholesterol 706,3 mg
Sodík 17561,6 mg
Draslík 4250,9 mg
Sacharidy 182,5 g
–        Z toho vláknina 44,5 g
–        Z toho cukry 51,1 g
Proteiny 143,1 g
Vitamíny, minerály a stopové prvky
Vitamín A 214,1 %
Vitamín B12 111,2 %
Vitamín B6 191,7 %
Vitamín C 244,6 %
Vitamín D 0 %
Vitamín E 23,7 %
Vápník 69,8 %
Měď 81,5 %
Kyselina listová 87,2 %
Železo 161,2 %
Hořčík 67,9 %
Mangan 115 %
Niacin 195,6 %
Kyselina pantothenová 58,2 %
Fosfor 171,7 %
Riboflavin 169,6 %
Selen 218,8 %
Thiamin 343,3 %
Zinek 113,2 %
Shrnutí
recipe image
Název receptu
Houbový segedínský guláš
Publikováno
Celkový čas
Průměrné hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zpět na hlavní stranu